POZNATI advokat iz Južnoafričke Republike Pit Mihalik (50), jedan od pravnih zastupnika Dobrosava Gavrića, osuđenog za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana, likvidiran je u Kejptaunu u utorak ujutru dok je vozio sina u školu. Prema pisanju tamošnjih medija, u pucnjavi je povređen i dečak, nakon čega je hospitalizovan i nalazi se u stabilnom stanju. Policija je tokom dana uhapsila jednu osobu osumnjičenu da je učestvovala u napadu.

Pokojni advokat dobro je poznavao Gavrića, koji je i sam bio žrtva napada u Južnoj Africi. Srbin je teško ranjen u martu 2011., kada su dvojica muškaraca na motorima u pokretu presrela automobil u kom je bio sa jednim od najvećih južnoafričkih mafijaških bosova Sirilom Bikom. Bika je ubijen sa pet hitaca u glavu, a Gavrić je ranjen u ruku i dva meseca je proveo u bolnici.

U sličnoj sačekuši sada je likvidiran i Pit Mihalik. Ubica je, prema priči svedoka, ispalio hice na advokata dok je sedeo za volanom svog automobila.

Pročitajte još:Đuričić ubijen, Gavrić bio meta


- Nepoznati napadač je otvorio vatru na Mihalika kroz prozor. Potom je pobegao sa mesta zločina ka "folksvagenu", koji ga je čekao sa vozačem za bekstvo. Pobegli su u nepoznatom pravcu - prenose južnoafrički mediji izjave očevidaca.

Osmogodišnji dečak koji je bio u automobilu sa ocem povređen je i odmah je prevezen u bolnicu. Ekipa Hitne pomoći ipak nije mogla da spase Pita Mihalika, koji je podlegao povredama na mestu gde je upucan. Starija ćerka, koja je takođe bila u kolima, srećom, nije povređena. Iako su očevici navodno čuli dva pucnja, na staklu automobila vidljiva je samo jedna rupa od metka. Iz lokalne policije u utorak su izjavili da je jedna osoba privedena.

- Možemo da potvrdimo da je u toku ispitivanje osumnjičenog i detektivi koji se bave kriminalnim grupama istražuju vezu ove osobe sa ubistvom pedesetogodišnjeg muškarca, koje se dogodilo u utorak ujutru - rekli su iz policije za južnoafričke medije.

Tragovi od metka na prozoru automobila Pita Mihalika

Javnost je zgrožena nakon ovog ubistva, a otac žrtve smatra da je napad povezan sa slučajevima koje je njegov sin vodio.

- Branio je mnoge kriminalce. Mislim da ovo mora da ima neke veze s tim - izjavio je Janoš Mihalik.

Vilijam But, jedan od najpoznatijih advokata u Južnoafričkoj Republici, duboko je pogođen vešću o likvidaciji kolege.

- Mihalika poznajem još od kada je bio javni tužilac. Ovo je strašno što se dogodilo, posebno za njegovu decu - rekao je But novinarima.


Ubijeni Željko Ražnatović, Dobrosav Gavrić

Prema pisanju medija, supruga Pita Mihalika je preminula pre dve godine. On se proslavio braneći najpoznatije gangstere u Južnoafričkoj Republici.

Južnoafrička štampa kao istaknute klijente Pita Mihalika navodi Ralfa Stenfilda, Džeroma i Kolina Bojsena, Iršada Lahera, Nafiza Modaka, Džejsona Rodea...

"Tajmslajv" spekuliše da je ubistvo Mihalika možda povezano sa suđenjem Modaku, koje treba da počne sledeće sedmice. Mediji takođe navode da je Mihalik zastupao Dobrosava Gavrića u "borbi" protiv ekstradicije srpskim organima.
PROCES DUG OSAM GODINA

PROCES protiv ubica Željka Ražnatovića Arkana počeo je 2000. godine, a završen je 2007. Presuda za ubistvo Željka Ražnatovića, Milenka Mandića i Dragana Garića postala je pravosnažna u decembru te godine, skoro osam godina nakon zločina. Tadašnji Vrhovni sud je Dobrosavu Gavriću kaznu, koju mu je izrekao Okružni sud od 30 godina zatvora, povećao za pet godina, dok je potvrđena prvostepena odluka kojom su Milan Đuričić Miki i Dragan Nikolić Gagi bili osuđeni na po 30 godina.


SRBI NA METI

U JOHANESBURGU je, u julu, ubijen Darko Kulić (46), a tri meseca ranije Milan Đuričić Miki (46), koji je takođe izrešetan dok je stajao na semaforu. Početkom maja u Beogradu je likvidiran Gorg Darmanović (58), tajni agent iz Južne Afrike. Južnoafrički mediji označili su ubistvo Đorđa Mihaljevića kao 14. u nizu likvidacija od 2009. godine koje su u vezi sa obračunima istočnoevropskih mafijaša, mahom iz Češke.