Otvoren najveći aerodrom na svetu, više od 50 zvaničnika u Istanbulu (FOTO)

Novosti online

29. 10. 2018. u 15:43

U Istanbulu je svečano otvoren novi istanbulski aerodrom, projektovan kao najveći na svetu

Отворен највећи аеродром на свету, више од 50 званичника у Истанбулу (ФОТО)

Foto Tanjug, AP

U Istanbulu je svečano otvoren novi istanbulski aerodrom, projektovan kao najveći na svetu. Otvaranju su prisustvovali predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i veliki broj državnika iz celog sveta, među kojima je počasni gost i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Aerodrom se otvara na Dan Republike Turske, koja obeležava 95. godišnjicu.

Ceremoniji prisustvuje više od 50 stranih zvaničnika iz dvadesetak zemalja, među kojima su i lideri Severnog Kipra (Turska Republika Severni Kipar), Makedonije, Moldavije, Pakistana, Sudana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Konga, Slovenije, Gruzije, Irana, Velike Britanije i drugih zemalja.

Erdogan je među brojnim uglednim gostima pozdravio i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je danas doputovao u Istanbul.

Za praćenje tog događaja je akreditovano čak 800 predstavnika medija iz celog sveta.

PROČITAJTE JOŠ - Vučić doputovao u Istanbul, svečano dočekan

Istanbul je sa svojih oko 15 miliona stanovnika najveći evropski i sedmi najveći grad u svetu.
LETOVI DO VIŠE OD 350 DESTINACIJA OČEKUJE se da će do kraja godine oko 2.000 aviona leteti do više od 350 destinacija, sa oko 250 prevoznika. Prvo putovanje sa novog aerodroma biće ka glavnom gradu Turske Ankari 31. oktobra. Prvi međunarodni let održaće se sutradan, i to za Severni Kipar.


Novi istanbulski aerodrom (Istanbul Yeni Havalimani) je, pored "Ataturka" i "Sabihe Gekčen", treći aerodrom u tom gradu, a u punom kapacitetu radiće od kraja godine.

Izgrađen je na evropskoj strani Istanbula, na 35 kilometara severno od grada, i kada bude potpuno završen biće najveći aerodrom u svetu.

TRI PUTA VEĆI OD FRANKFURTSKOG AERODROMA


Radovi su počeli u junu 2014. godine i završena je prva od četiri faze izgradnje.

Predviđeno je da aerodrom nakon prve faze može da primi 90 miliona putnika.

Preostale faze gradnje biće završene do 2023. godine kada će aerodrom sa šest odvojenih pisti kapaciteta 500 aviona moći godišnje da primi 200 miliona putnika. Imaće i 70.000 parking mesta.

Aerodrom će se prostirati na površini od 7. 659 hektara što je oko 76 kvadratnih kilometara i imaće šest uzletnih i sletnih pisti i tri puta će biti veći od frankfurtskog aerodroma.

Projekat je realizovan kroz koncesioni model izgradnja-upravljanje-prenos na 25 godina i obezbediće Vladi Turske prihod od 26 milijardi evra.

Aerodrom je sagradio konzorcijum sastavljen od pet izvođača: Limak, Kolin, Čengiz, Mapa i Kalion. Imaće ukupno 1,5 miliona metara kvadratnih zatvorenog prostora.

Novi istanbulski aerodorm će imati i najveći svetski trgovinski kompleks bez carine. Prodajni kompleks sa 53.000 kvadratnih metara se sastoji od šest delova, uključujući prodavnice luksuznih brendova.

Aerodrom je unutra ukrašen u turskom stilu i ima kontrolni toranj u obliku cveta lale. Putnici će moći da koriste mobilne aplikacije i onlajn servise. Sama zgrada je energetski efikasna i ima visokotehnološki sistem obezbeđenja.

ERDOGAN:NOVI ISTANBULSKI AERODROM POTPUNO GOTOV DO 2028.

Predsednik Turske Redžepa Tajipa Erdogana najavio je da će novi istanbulski aerodrom, koji je danas otvoren nakon prve faze izgradnje, biti potpuno gotov, sa svim sadržajima, do 2028. godine.

"Ovaj aerodorm će nastaviti da se širi u narednih 10 godina i do 2028. biće gotove sve četiri faze projekta i svi dodatni saodržaji", rekao je Erdogan na svečanosti otvaranja aerodroma, kojoj je među uglednim državnicima iz celog sveta prisustvo i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a u delegaciji je bila i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Novi istanbulski aerodrom je projektovan da bude najveći na svetu i moći će da primi godišnje 200 miliona putnika.

Aerodrom je otvoren na Dan Republike Turske, koja obeležava 95. godišnjicu.

"Danas slavimo otvaranje jednog od najvećih aerodorma u svetu, koji počinje sa radom, imamo ugledne goste iz cele Turske, ali i sveta", kazao je Erdogan.

Zahvalio je i predsedniku Srbije Vučiću na prisustvu tom velikom događaju za Tursku.

Turska će biti simbol prosperiteta s obzirom da je po privrednom razvoju među 10 prvih sveskih ekonomija i biće sa svojim prijateljima simbol mira u regionu, poručio je Erdogan.

On je u ime Turske izjavio saučešće porodičama žrtva u avionskoj nesreći u Indoneziji i celom indonežanskom narodu.
Erdogan je istakao da je Istanbul 'dragulj' između dva mora i da će sa novim aerodromom postati važan regionalni hab i čvorište avio saobrahaja u tom delu sveta

"Ovo je sjajan projekat za našu zemlju, ali i primer za druge projekte u budućnosti. Mi nismo izgradili ovako veliki aerodorm samo za našu zemlju već i za ceo svet", naglasio je predsednik Turske.

Istakao je da je novi istanbulski aerodrom 'pametan' aerodrom koji koristi veštačku inteligenciju i ima energetski pametnu zgradu, koja štedi energije.

Kako je rekao, aerodrom Ataturk će kada novi istanbulski aerodorm bude potpuno operativan biti zatvoren za redovne putničke letove,ali će ostati aerodrom i koristiće se za druge potrebe.

Dodao je da je vrednost projekta oko 10 miliiijardi evra, kao i da će država od te koncesije imati prihod, više od 30 milijardi evra zajedno sa naplaćenim taksama.

Predsednik parlamenta Turske Binali Jildirim je pozdravio goste i poželeo im dobrodošlicu.

Naglasio je da završena prva faza izgradnje tog velikog aerodroma koji će nakon četvrte faze biti najveći na svetu.

"San je postao stvaran", rekao je Jildirim i naglasio da su u taj aerodrom ugrađene najnovine tehnologije – state of the art.

Jildirim je, takođe, izjavio saučešće porodicama nastradalih u avionskoj nesreći u Indoneziji.


(RTS, Tanjug)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (22)

Nevena

29.10.2018. 17:17

Jedno od glavnih mesta u Vip lozi imao je nas predsednik Vucic,svojim autoritetom i borbom za svoju drzavu to mesto i zasluzio

bananana

29.10.2018. 17:21

Vucic polako ali sigurno ojacava veze sa Turskom aa sa druge strane postaje mozda i najvazniji faktor na Balkanu u smislu politicara jer je jedini Balkanski politicar koga u svet postuju.

Milan

29.10.2018. 17:22

Velika čast za predsednika Vučića i Srbiju, nastavak dobrih odnosa sa Turskom od izuzetnog značaja.

ceca

29.10.2018. 17:26

Svaka cast predsedniku Turske i hvala mu na sto je ugostio i naseg predsednika! Projekat za istoriju!

Milijana

29.10.2018. 17:26

Cast je prisustvati ovakvom dogadjaju. verujem da ce predsednik iskoristiti vreme da razmeni iskustva.

Maja

29.10.2018. 17:29

Želim im svu sreću, da bude najlepši i najbolji do sada, a ne sumnjam da neće. I hvala im sto su našeg predsednika pozvali na ovako bitan događaj.

Arsa

29.10.2018. 17:29

I ovaj poziv predsednika Erdogana predsedniku Vučiću najbolje potvrđuje rešenost Turske da dugoročno održava dobre odnose sa Srbijom, a nama će to u svakom pogledu biti na korist.

AL'SU SRBI PONOSNI NA TURKE

30.10.2018. 09:25

Citajuci ove komentare, covek da pomisli da smo u anatoliji.