Američka vojska uspešno testirala novi raketni sistem

Tanjug

petak, 26. 10. 2018. u 19:33

Америчка војска успешно тестирала нови ракетни систем

Twitter Global Issues Web@globalissuesweb

Američka vojska saopštila je da je uspešno testirala raketni odbrambeni sistem za koji eksperti tvrde da predstavlja prekretnicu i dokazuje da SAD jačaju svoje kapacitete za obaranje raketa srednjeg dometa
VAŠINGTON - Američka vojska saopštila je da je uspešno testirala raketni odbrambeni sistem za koji eksperti tvrde da predstavlja prekretnicu i dokazuje da SAD jačaju svoje kapacitete za obaranje raketa srednjeg dometa.

Sistem "Egis" korišćen u najnovijem testu opremljen je presretačkom standardnom raketom koja je razvijena u zajedničkom poduhvatu kompanija "Raytheon.co" i japanske "Mitsubishi Heavy Industries. Ltd".

Američki zvaničnici ocenjuju da je zbog uspešnosti testiranja sistem sve bliži proizvodnji, prenosi Rojters. Direktor Agencije za raketnu odbranu general-pukovnik Sem Grivs rekao je da test predstavlja "izvrsno dostignuće i ključnu prekretnicu".

PROČITAJTE JOŠ - S-500 će u letu hvatati američke projektile

Stručnjaci navode i da test omogućava da se nastave planovi o eventualnom razmeštanju sistema u Poljskoj. Planovi SAD da razmeste raketnu odbranu u Poljskoj radi odvraćanja eventualnog napada Irana izazvali su uznemirenje u Rusiji.

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da će Rusija, ukoliko SAD napuste Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), morati da odgovori na sličan nacin i da evropske zemlje "moraju da razumeju" da rizikuju da budu meta kontraudara, ukoliko pristanu da na svoj teritoriji postave američke rakete srednjeg dometa.

Današnja proba presretanja rakete izvedena je sa razrača UŠ Džon Fin u Pacifiku, a raketa koja je bila meta ispaljena je sa lokacije na Havajima.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

zaliv. net

26.10.2018. 22:19

Moze li da obori rusku avangard raketu koja ide brzinom od 20000km/h? Zasigurno ne, samo neka prave pracke hahaha