Amerikanci se plaše raketa za Iskandere

Branko Vlahović

utorak, 23. 10. 2018. u 08:02

Американци се плаше ракета за Искандере

Sve veći jaz između lidera SAD i Rusije Donalda Trampa i Vladimira Putina / Foto AP

U čemu je suština najnovijeg raketnog spora Trampa i Putina i preti li trka u naoružanju? Eventualna nova trka u naoružavanju najviše može da šteti Evropljanima

IZJAVA predsednika Donalda Trampa da će SAD izaći iz Dogovora o zabrani raketa malog i srednjeg dometa ako Rusi i dalje budu kršili taj dokument, izazvala je brojne reakcije. Ali oni koji prate američko-ruske maratonske pregovore o razoružanju znaju da Tramp nije rekao ništa novo nego je samo ponovio ono što je već govorio i pretio njegov prethodnik Barak Obama. Novost je sada u tome što na tu temu Tramp poziva za pregovarački sto i Kinu.

Pročitajte još: SAD I ATOMI IZMIČU KONTROLI: Burna reagovanja na najavu šefa Bele kuće da se SAD povlače iz sporazuma o nuklearnim snagama

U čemu je raketni spor između Moskve i Vašingtona? Dogovor o raketama srednjeg i malog dometa potpisali su 1987. predsednici SAD i SSSR Ronald Regan i Mihail Gorbačov. On zabranjuje da te dve velesile imaju balističke rakete na zemlji kao i krstareće rakete dometa od 500 do 5.500 kilometara. Moskva i Vašington već dosta dugo optužuju jedni druge da krše taj dogovor.

Kratki domet raketa je od 500 do 1.000 kilometara, a srednji od 1.000 d o 5.5000 kilometara. Do početka leta 1991. godine, SAD su uništile 846, a SSSR 1.846 raketa. Nije malo onih koji tvrde da je Gorbačov napravio ustupak Reganu u nadi da će se smanjiti napetost među velesilama.

Prve optužbe Vašingtona da Moskva krši dogovor o raketama malog i srednjeg dometa čule su se u leto 2014. godine. Predsednik Barak Obama je u pismu Vladimiru Putinu prvi put, na tom nivou, optužio Kremlj da testira krstareće rakete srednjeg dometa koje premašuju parametre iz spomenutog dogovora.

Pročitajte još: Ruski zvaničnik: SAD maštaju o unipolarnom svetu

Na drugoj strani, Moskva optužuje Vašington da su SAD te koje krše dogovor jer razmeštaju u Evropi lansirne rampe za presretače raketa koje se mogu koristiti i za rakete srednjeg dometa. Osim toga, koriste kao vazdušne mete rakete koje su po karakteristikama slične raketama srednjeg i malog dometa.

U decembru 2017. Putin je izjavio da Rusija ne namerava da izlazi iz dogovora o razoružanju nego to želi Vašington, zato i vodi propagandnu kampanju. Putin je objasnio da na američkom PRO postavljenom u Rumuniji lako mogu da se instaliraju i rakete srednjeg dometa "tomahavk".

Amerikancima smeta što Rusi prave novu krstareću raketu "novator 9M729" koju NATO klasifikuje kao "SS C 8" koju može da koristi mnogo hvaljeni "Iskander", koji je već stacioniran u Kalinjingradskoj oblasti.

Foto MO.RF


Nije sporno da je takva raketa testirana 2014. ali u Moskvi kažu da je to učinjeno u skladu sa Dogovorom o raketama malog i srednjeg dometa. Vojni ekspert general-lajtnant Jurij Netkačev objašnjava da nije zabranjeno da Rusi imaju rakete srednjeg i malog dometa na brodovima, kao i one kojima se gađa iz aviona. Takva raketa je "kalibar".

Šta će se sada dogoditi ako Vašington objavi da za njega ne važi Dogovor o zabrani raketa malog i srednjeg dometa?

Moskva je već izjavila da će reagovati i odgovoriti adekvatno. Ako se analizira ta moguća nova trka u naoružavanju ona najviše može da šteti Evropljanima. Rusi ne mogu da gađaju Ameriku raketama srednjeg dometa ali zato mogu američke baze u Evropi. Nije slučajno što vojni analitičari rakete malog pa i srednjeg dometa zovu "komšijskim".

O svemu tome bi Putin i Tramp mogli da razgovaraju 11. novembra u Parizu ili kasnije u Buenos Ajresu za vreme samita G-20.

BOLTON U MOSKVI

Savetnik predsednika SAD za nacionalnu sigurnost Džon Bolton započeo je u ponedeljak dvodnevnu posetu Moskvi. Kremlj je potvrdio da će se ruski predsednik Vladimir Putin susresti sa Boltonom, ali datum i vreme nisu objavljeni.

EVROPA TRAMPU: RAZMISLI!

EVROPSKA unija pozvala je u ponedeljak Donalda Trampa da razmisli o mogućim posledicama koje bi povlačenje SAD iz nuklearnog dogovora sa Rusijom imalo i da uzme "u obzir posledice po sopstvenu bezbednost, po bezbednost svojih saveznika i čitavog sveta. Svetu ne treba još jedna trka u naoružavanju". Istovremeno svih 29 članica NATO uvereno je da Rusija krši Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa, izjavila je u ponedeljake portparolka alijanse Oana Lungesku.

LAVROV: JOŠ NIŠTA ZVANIČNO


MOSKVA očekuje od Vašingtona zvanično objašnjenje o saopštenju u vezi s njegovim planovima o povlačenju iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. On je rekao i da Vašington još nije pokrenuo proceduru napuštanja Sporazuma. - Dosad nisam video odluku američkog predsednika. Čuo sam za najavljene planove - rekao je Lavrov. - Da ne nagađamo, sačekaćemo zvanično objašnjenje naših američkih kolega.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Zoran

23.10.2018. 08:21

Niti se Ameri plase Rusa niti Rusi Amera. Rat izmedju njih znacio bi kraj svijeta kakvog poznajemo. Nego u naoruzanju ovakvim oruzjem ne postoji dobri Rusi ili dobri Ameri - nego zlo po sviju nas.

Mili

23.10.2018. 08:53

Šta se sada pravimo glupi i ne vidimo koliko se Putin boji šta Amerika izlazi iz sporazuma pa čekamo samo da Tramp pokaže silu?

Pop

23.10.2018. 09:45

To što Tramp ponavlja sve ono što je govorio Obama i ono što su i njegovi prethodnici govorili i radili dokazuje da se predsednici SAD-a uopšte ne pitaju. Neko drugi i moćniji vodi celu kampanju.

bager

23.10.2018. 13:15

sjajna prilika da Rusija pokaze i nabroji ko je sta unistio i postuje a ko ne postuje medjunarodne potpisane ugovore,,i sve dok je tako Rusija ce raditi i dalje na svojoj zastiti od Natovske agresije u pripremi

Pilot Babo

23.10.2018. 17:11

'Istovremeno svih 29 članica NATO uvereno je da Rusija krši Sporazum ' smijesno i zalosno! pa zar iko od tih clanica smije da pomisli da iznese svoje stajaliste odnosno misljenje po pitanju icega?