MOSKVA: OD STALNOG DOPISNIKA


RUSKA pravoslavna crkva je odlučila da proglasi carigradskog patrijarha Vartolomeja raskolnikom, pošto je stao na stranu raskolnika u Ukrajini - saopštio je mitropolit Ilarion, koji rukovodi spoljnim poslovima u Moskovskoj patrijaršiji.

- Time što je carigradski patrijarh priznao raskolnike u Ukrajini, on se pridružio njima. Tako je to po crkvenim kanonima - objasnio je mitropolit Ilarion pred TV kamerama.

To pokazuje da je Moskva odlučila da zadugo nema nikakve odnose sa Carigradskom patrijaršijom. Prognoza Sinoda Carigradske patrijaršije da će Ruska pravoslavna crkva ostati usamljena nije se ostvarila. Arhijerejski sinod Ruske pravoslavne crkve u inostranstvu podržao je 19. oktobra Moskovsku patrijaršiju i takođe raskinuo sve odnose sa Carigradskom patrijaršijom, a njihove odluke smatra nevažećim, jer nisu u skladu sa koncepcijom istinskog pravoslavlja.

S druge strane, Carigradska patrijaršija je saopštila da, uprkos odluci Moskovske patrijaršije, ne želi da raskida odnose sa Ruskom pravoslavnom crkvom. Poručeno je sveštenicima i vernicima da ne raskidaju "kanonsko opštenje". Ruske pravoslavne crkve koje su u zapadnoj Evropi pod okriljem Carigradske patrijaršije saopštile su vernicima da i dalje dolaze u hramove i mole se Bogu. Saopštava se i da vaseljenski patrijarh u svojim molitvama pominje moskovskog patrijarha.

PROČITAJTE JOŠ: PODRŠKA AUTOKEFALNOSTI UKRAJINSKE CRKVE: Na mitingu Porošenko i poglavar nepriznate crkve

Bez obzira na obećanja ukrajinskih vlasti i Carigradske patrijaršije da neće biti otimanja hramova koje sada koristi Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovskog patrijarhata, već je počela uvertira koja najavljuje neminovne sukobe. Pitanje je samo kada će raskolnici krenuti u okršaje.

Sinod raskolničke Ukrajinske pravoslavne crkve je već odlučio da u novoj tituli samoproglašenom patrijarhu Filaretu Denisenku doda titulu nastojnika Kijevsko-pečerske lavre. To je službeno saopštio Filaretov portparol Jevstratij Zorja. To znači da oni veruju da će Filaret na Saboru ujedinjenja biti proglašen patrijarhom i da će oni preuzeti brigu o glavnoj pravoslavnoj svetinji u Ukrajini, Kijevsko-pečerskoj lavri, koja je za sada u sklopu Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovskog patrijarhata na čijem je čelu mitropolit Onufrij.

Kijevsko-pečerska lavra sad je u okrilju Moskovskog patrijarhata


Nema sumnje da će se toj "selidbi" protiviti sveštenici i vernici Ukrajinske pravoslavne crkve lojalne Moskovskoj patrijaršiji koji su se do sada molili u Kijevskoj lavri. Najvažnije je sada da ne dođe do krvoprolića kad nacionalisti budu hteli da nasilno osvoje hramove i proteraju sveštenike koji "nisu dovoljno patriote".

Sada je u toku kampanja nagovaranja sveštenika koji su bili lojalni ruskom patrijarhu Kirilu da pređu na drugu stranu. Prvi koji je prešao na stranu Carigradske patrijaršije i raskolnika je mitropolit Aleksandar Drobenko. On je bio na čelu mitropolije Perejaslava. Izjavio je da se od sada smatra carigradskim sveštenikom.

PREDALI PODVORJE

UKRAJINSKA Vrhovna rada, odnosno parlament, odlučila je da preda Andrejevsku crkvu u Kijevu Carigradskoj patrijaršiji da u njoj bude njeno podvorje koje ima funkciju ambasade. Zgrada crkve će i dalje biti vlasništvo ukrajinske države.