Tereza Mej sama na večeri u Briselu

Goran ČVOROVIĆ

18. 10. 2018. u 06:12

Тереза Меј сама на вечери у Бриселу

Foto Tanjug, AP

Bez rezultata na sudbonosnom samitu o "Bregzitu"

BRISEL - OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

POLUSATNI ekspoze britanske premijerke Tereze Mej pred liderima 27 zemaqa članica EU nije sadržao suštinske novine da bi se stvari oko Bregzita bitno promenile: kao što se i očekivalo, u sredu veče u Briselu, u delu dvodnevnog samita EU posvećenog izlasku Velike Britanije, nije bilo pomaka.

Dobro obavešteni izvor s lica mesta preneo je "Novostima" da su lideri EU, na ekspresno završenoj radnoj večeri koja je usledila posle obraćanja Tereze Mej i na koju ona nije bila pozvana, zaključili da uprkos intezivnim pregovorima nije postignut dovoljan napredak. Istovremeno su potvrdili odlučnost da ostanu ujedinjeni i iskazali puno poverenje pregovaraču Mišelu Barnijeu.

Pročitajte još - Mej: Postignut napredak, nadam se dogovoru

Još odavno je postavljen cilj da se na ovom okupljanju postigne konačni dogovor, posle čega bi u novembru bio sazvan vanredni samit da se sporazum ozvaniči, a preostalo vreme do 29. marta iskoristi za tehničke pripreme. Za to se, u ovom trenutku, nisu stekli uslovi. 

- Lideri EU ostaju spremni za novi sastanak Evropskog saveta, ako i kada pregovara~ Unije izvesti da je postignut odlučujući napredak. Za sada, ne planiramo da organizujemo vanredni samit u novembru - preneo je izvor našeg lista.

Pročitajte još - Bregzit, razvod bez dogovora

"Tvrdi" razvod između EU i Velike Britanije, bez dogovora, tako se sve više nazire. Najava neuspeha bila je Barnijeova tvrdnja da ključna pitanja i dalje ostaju otvorena, kao i zaključak predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska da su stvari komplikovanije nego što je moglo da se očekuje i da je scenario izostanka sporazuma "verovatniji nego ikad".Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)