PANAMA SITI - Spasilački timovi počeli su potragu za preživelima na severozapadu američke savezne države Floride posle udara razornog uragana ''Majkl'' koji je odneo ili oštetio brojne domove.

Najmanje dve osobe poginule su kada je uragan Majkl pogodio Floridu jačinom uragana kategorije četiri, dok je skoro pola miliona ljudi ostalo bez struje na Floridi, u Alabami i Džordžiji, javljaju američki mediji.

Pripadnici američke vojske pronašli su u turističkom mestu Meksiko Bič 20 osoba koje su u sredu preživele direktan udar uragana, izjavio je guverner te savezne države Rik Skot. Pristup Meksiko Biču veoma je otežan pošto su putevi blokirani oborenim drvećem, dalekovodima i ostacima ruševina, navodi Asošiejted pres.

Na snimku iz helikoptera Si-En-Ena vidi se razoreno mesto s oko 1.000 stanovnika, u kojem je uragan odneo čitave blokove kuća u blizini obale, ostavljajući za sobom jedino betonske ploče u pesku.

PROČITAJTE JOŠ - SCENE RAZARANjA: Uragan Majkl pogodio Floridu, ugroženo pola miliona ljudi, preti i tornado (VIDEO)

Pred udar uragana u Meksiko Biču bila je naređena obavezna evakuacija, ali su neki građani odlučili da sačekaju oluju. Usled naleta uragana ''Majkl'', u saveznim državama Florida, Džordžija, Južna i Severna Karolina i Alabama bez struje je ostalo više od 900.000 domaćinstava i preduzeća, od kojih je polovina na Floridi.

Nadležni nastoje da pomognu ljudima koji su zaglavljeni u nekim priobalnim oblastima.

Uragan Majkl, oluja četvrte kategorije, pogodio je juče severozapadnu obalu Floride brzinom vetra od 250 kilometara na čas. Treći najjači uragan koji je zahvatio kontinentalni deo SAD oslabio je rano jutros i prešao u kategoriju tropske oluje, ali i dalje donosi jake kiše i vetrove na jugoistoku Sjedinjenih Država.