Bela kuća optužila je danas vladu predsednika Nikolasa Madura za umešanost u sumnjivu smrt opozicionog političara Fernanda Albana, za kojeg vlasti te zemlje tvrde da je izbegao pravdu tako što je izvršio samoubistvo skočivši sa desetog sprata policijske zgrade.

Pročitajte još:LITAR BENZINA KOŠTA DINAR: Hoće li Venecuela dići cene ili je ograničenje potrošnje dovoljno

"SAD osuđuju umešanost Madurovog režima u smrt venecuelanskog opozicionara Fernanda Albana", navodi se u saopštenju Bele kuće, preneo je Rojters.

U saopštenju se poziva na oslobađanje svih političkih zatvorenika u Venecueli, a na vladu Madura se apeluje da "ponovo uspostavi demokratiju u Venecueli i spreči dalje patnje i krvoproliće".

U saopštenju portparolke Bele kuće Sare Sanders napominje se da će administracija američkog predsednika Donalda Trampa "nastaviti da povećava pritisak na Madurov režim i njegove insajdere dok se ne obnovi demokratija u Venecueli", dodaje AP.

Pročitajte još: MADURO ODBRUSIO AMERIKANCIMA: Kukavice, ne dirajte mi porodicu!

Sanders ističe da je Alban stradao dok je bio u pritvoru obaveštajne službe Venecuele.

SAD su pozvale zvaničnike u Karakasu da pokrenu nezavisnu istragu kako bi se razjasnile "suprotne verzije" o tome kako je Alban stradao.

Vlasti u Karakasu saopštile su da je lokalni političar izvršio samoubistvo skočivši sa prozora zgrade obaveštajne službe, u kojoj je bio zatvoren zbog sumnje da je planirao ubistvo Madura, dok opoziciona stranka "Prva pravda" tvrdi da je on ubijen.

Alban (56) je uhapšen u petak na međunarodnom aerodromu u prestonici Karakasu po dolasku iz Njujorka, objasnio je njegov advokat.

Vraćao se iz SAD gde je prisustvovao sastanicima sa zvaničnicima u toku Generalne skupštine UN, sa nekoliko članova stranke "Prva pravda".