SKANDAL: Ukrajinska književnica napustila studio jer je voditeljka govorila na ruskom (VIDEO)

Novosti online

sreda, 10. 10. 2018. u 11:15

СКАНДАЛ: Украјинска књижевница напустила студио јер је водитељка говорила на руском (ВИДЕО)

Print screen Youtube

Ne razumem najbolje gde sam došla. Niko mi nije rekao da je ovo televizija nacionalne manjine. Ako ste vi televizija sa nacionalnom frekvencijom, zamolila bih vas da govorite na ukrjainskom, rekla je Larisa Nicoj
Ukrajinska književnica Larisa Nicoj priredila je skandal u emisiji televizije „NjuzVan“, koja je išla uživo, jer je voditeljka odbila da priča na ukrajinskom jeziku nakon što je ona insistirala na tome.


Naime, ona je pokušala da ubedi voditeljku da se javnosti obraća na ukrajinskom jeziku, međutim, nakon što je voditeljka to odbila da učini književnica je napustila studio.


„Ne razumem najbolje gde sam došla. Niko mi nije rekao da je ovo televizija nacionalne manjine. Ako ste vi televizija sa nacionalnom frekvencijom, zamolila bih vas da govorite na ukrjainskom“, rekla je.


PROČITAJTE JOŠ: Bivši šef NATO: Rusija može da zauzme Ukrajinu za nekoliko dana


Nicojeva je optužila voditeljku i da ne poštuje odluku Ustavnog suda koja obavezuje medije da upotrebljavaju isključivo ukrajinski jezik i navodi da navodno postoji član koji govori da u slučaju da se ova odredba ne poštuje novinaru preti do osam godina zatvora.


„Nećete vi meni govoriti na kom jeziku ću govoriti. Naš program je 80 odsto na ukrajinskom jeziku, a ovu emisiju vodimo na ruskom, a ako nam Ustav to ne brani da radimo, zasigurno nećete ni vi“, odgovorila je novinarka.


Među gostima u emisiji bio je i poslanik Vrhovne rade Nesto Šufrič koji je pokušao da urazumi književnicu rekavši joj da nije u pravu i da obmanjuje javnost tim tvrdnjama.


Inače, novi zakon, koji je stupio na snagu 2016. godine u Ukrajini, podrazumeva da 55 odsto ukupnog televizijskog programa mora biti na ukrajinskom jeziku.
(rs.sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

strelok

10.10.2018. 16:14

@Bosko - Отприлике као између српског и бугарског, можда мало јача. Разликују се и на нивоу граматике, и у вокабулару, и у писму, и у фонетици, на свим нивоима, али има доста и сличности.

Станислав Деспотовић

10.10.2018. 16:22

Разлика између руског и украјинског језика је као и између српског и хрватског, практички је и нема...