Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da će Rusija odgovoriti na uvećano vojno prisustvo NATO u severnoj Norveškoj i poručila da "neodgovorno zveckanje sabljama" u regionu Arktika "može da ima dugoročne posledice".


TASS prenosi da je je Zaharova, govoreći o severu Norveške, naglasila da pre svega misli na vojne vežbe NATO na tom području.


"Eskalacija vojne i političke aktivnosti NATO u regionu Arktika, konkretno u neposrednoj blizini Rusije na teritoriji severne Norveške, nije prošla neprimećeno", rekla je Zaharova.


Pročitajte još: Nemačka vojska na čelu velikih NATO vežbi u Norveškoj


Ona je navela da je Norveška načinila "seriju nedavnih neprijateljskih koraka", među kojima je i "sporazum o udvostručavanju postojećeg kontingenta američkih marinaca sa 330 na 770 ljudi".


"Oni su takođe dogovorili održavanje najopsežnijih vojnih vežbi na ruskoj granici u istoriji Rusije koje se održavaju krajem oktobra - NATO Bljesak trozupca (Trident Juncture) 2018, uz učešće više od 40.000 ljudi iz više od 30 zemalja", kazala je Zaharova.


Prema njenim rečima, to će "potkopati rusko-norveške odnose".


Pročitajte još: Britanija priznala: Zapad zaostaje za Rusijom na Arktiku


Ona je je navela da je Moskva uverena da Arktik i severna Evropa "moraju da ostanu zone niskih tenzija".


"Neodgovorno zveckanje sabljama u ovom ranije mirnom regionu može da ima dugoročne posledice", zaključila je Zaharova.