ŽIVELI smo zajedno 5.000 godina, a odvojeno 70 godina. Sada predlažem da u potpunosti odbacimo neprijateljstvo iz proteklih sedam decenija i napravimo veliki korak napred ka miru, kako bismo ponovo postali jedno.

Ovim rečima je južnokorejski predsednik Mun Džae In u Pjongjangu, pred više hiljada Severnokorejaca, pozvao na okončanje decenija neprijateljstva i izgradnju budućnosti mira dva suseda na Korejskom poluostrvu koji, od okončanja rata 1953, još nisu potpisali mir.

Ove reči dobile su i simbolični izraz u završnici njegove višednevne posete Severnoj Koreji, na planini Paektu, kada su se lider iz Pjongjanga Kim Džong Un i njegov kolega iz Seula Mun, u pratnji supruga, uhvatili za ruke podigavši ih uvis, dok su se fotografisali ispred jezera do kog su se zajedno prebacili žičarom.

Poslednjeg dana posete susedu radi razgovora o nuklearnim tenzijama i drugim međukorejskim pitanjima, Mun je rekao da bi odnosi dveju Koreja trebalo da se poboljšaju kako bi više Južnokorejaca moglo da poseti vulkan. Kim je izjavio da je planina Paektu postala predmet čežnje Južnokorejaca, ali i Severnokorejaca koji žive izvan zemlje.

PROČITAJTE JOŠ - KRAJ RATA DVE KOREJE: Lideri iz Pjongjanga i Seula postigli niz sporazuma o denuklearizaciji

Pre nego što se u četvrtak vratio u Seul, Mun je, zajedno sa Kimom, prisustvovao masovnim igrama "Slavna zemlja" na stadionu u Pjongjangu, sa hiljadama izvođača.

Kim je poslao i specijalni poklon južnokorejskom kolegi - dve tone retkih pečuraka macutake, koje su već dopremljene u Seul. Mun je dao instrukcije svom kabinetu da se pečurke ravnopravno podele svim od rata razdvojenim porodicama na jugu, koje nisu uspele da se sretnu sa svojim rođacima u Severnoj Koreji, prenela je agencija Jonhap.

- Nadam se da će pečurke s mirisom netaknute Severne Koreje moći da pruže utehu - naveo je Mun.

Severnokorejski lider Kim želi da brzo završi denuklearizaciju i sastane se sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, kako bi se proces ubrzao a on fokusirao na ekonomski razvoj. Mun je rekao i da će ličnu poruku Kima o nuklearnim pitanjima preneti Trampu kada se sa njim bude sastao iduće nedelje. Južnokorejski lider je takođe najavio da će s Trampom razgovarati o svom i Kimovom cilju proglašenja kraja Korejskog rata do kraja godine.


PREGOVORI DO 2021.

AMERIČKI državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da će pregovori SAD i Severne Koreje o denuklearizaciji te zemlje biti završeni do januara 2021. godine. Dodao je da je pozvao severnokorejskog ministra spoljnih poslova Rija Jong Hoa na sastanak naredne nedelje u Njujorku.