VOJNI sporazum Severne i Južne Koreje, potpisan u Pjongjangu na marginama samita lidera Mun Džae Ina i Kim Džong Una, označava kraj Korejskog rata (1950-1953).

Pročitajte još: CVEĆE I PAROLE ZA UJEDINjENjE: Sastali se lideri Severne i Južne Koreje (FOTO)

Ovu izjavu na koju je svet čekao 65 godina, saopštio je portparol južnokorejskog predsednika Jon Jung-čan i precizirao:

- Ovaj sporazum je zapravo proglašenje kraja rata i pokretanje mirovnog procesa - istakao je on.

Pjongjang i Seul dogovorilii su se da uspostave tampon-zonu duž kopnene i pomorske granice, kako bi se smanjile vojne tenzije i sprečili incidenti i da se okončaju neprijateljske akcije u demilitarizovanoj zoni koja razdvaja dve države.

Dogovorili su se da okončaju vojne letove i artiljerijsku vatru u pograničnim regionima. Predviđa se da Severna i Južna Koreja rasformiraju 11 vojnih graničnih punktova do kraja godine. Takođe je odlučeno da se uspostavi unutarkorejska vojna komisija za nadgledanje primene vojnih sporazuma i održavanje kontakata dveju zemalja radi prevencije sukoba.

KIMOV DEDA Trećeg dana posete, Mun i Kim će posetiti planinu Pektu, mesto odakle je Kimov deda organizovao otpor protiv Japana u Drugom svetskom ratu, i gde je njegov otac Kim Džong Il rođen iako istorijski podaci pokazuju da je to bilo u Sovjetskom Savezu.

Kim je obećao da će trajno zatvoriti glavni nuklearni kompleks, kao i da će prihvatiti međunarodne inspektore koji će nadzirati zatvaranje Tongčang-ri, ključne lokacije za raketna testiranja.

- Saglasili smo se da učinimo Korejsko poluostrvo teritorijom mira bez nuklearnog oružja i nuklearne pretnje - rekao je Kim i dodao da put ka budućnosti poluostrva neće uvek biti jednostavan, ali da se ne boji, jer će snaga rasti kako se budu prevazilazila iskušenja.

Dvojica lidera su se dogovorili o saradnji i na zajedničkom organizovanju Letnje olimpijade 2032. godine, kao i da se otklone prepreke u poboljšanju odnosa kao što su omogućavanje više kontakata među porodicama razdvojenim posle Korejskog rata. U planu je i obnova saobraćajne infrastrukture u Severnoj Koreji.

Pjongjang je priredio sinoć masovni plesni spektakl na kom je Mun bio specijalni gost. Treći samit dveju Koreja ove godine, a prvi između Muna i Kima u Pjongjangu završava se u četvrtak.

Kim će do kraja godine posetiti Seul, što bi bila prva poseta jednog severnokorejskog lidera glavnom gradu Južne Koreje još od podele Korejskog poluostrva.

TRAMP: VEOMA UZBUDLjIVO

AMERIČKI predsednik Tramp pozdravio je rezultat samita dveju Koreja o zatvaranju poligona za nuklearne testove Severne Koreje kao "veoma uzbudljiv". "Severna i Južna Koreja zajednički će se kandidovati za organizaciju Olimpijade 2032. Veoma uzbudljivo!", napisao je Tramp.