Britanski državni sekretar za bezbednost Ben Volas optužio je danas ruskog predsednika Vladimira Putina da je u krajnjoj instanci on odgovoran za napad nervnim agensom novičokom na bivšeg ruskog špijuna i njegovu ćerku u martu na teritoriji Engleske.

Pročitajte još: TANKI DOKAZI: Dvojica Rusa optužena za pokušaj ubistva Skripalja

"U krajnjoj instanci on je odgovoran, to je šef države", rekao je Volas za Bi-Bi-Sijev radio četiri.

London je juče optužio rusku vojnu obaveštajnu službu GRU da je sprovela operaciju tog trovanja.

Britansko tužilaštvo podiglo je juče optužnice protiv dvojice državljana Rusije, Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova, zbog trovanja nervnim agensom bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke u Solsberiju.

Premijerka Tereza Mej rekla je u obraćanju poslanicima da je britanska obaveštajna služba zaključila da Petrov i Boširov rade za rusku vojnu obaveštajnu agenciju GRU.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je potom da imena tih ljudi Rusiji ne znače ništa.

SKRIPALjEVA NEĆAKA: MOGUĆE DA SU OPTUŽBE PREVARA


Kako kaže, skeptična je da su dvojica Rusa učestvovala u napadu na Skripalja i njegovu ćerku i misli da je to pokušaj britanske premijerke Tereze Mej da se iskupi pred tamošnjim parlamentom.

"Znate, šest meseci je prošlo. Tačno šest meseci je bilo 4. septembra. Imam samo jedno pitanje: Ako su Britanci to znali, zašto nisu ranije pričali o tome", izjavila je Skripaljeva.

Smatra da je teorija britanskih istražitelja da su dvojica optuženih koristili lažne ruske pasoše sumnjiva i da su njihove slike lako mogle da se digitalno manipulišu u dokumenta.

Zbunjena je, kako kaže, što se britanske vlasti protive njenoj želji da se sastane sa Sergejom i Julijom Skripalj u Velikoj Britaniji, prenosi TAS S.