RUSKO Ministarstvo odbrane saopštilo je da ekstremisti u provincijama u Siriji, koje su pod kontrolom pobunjenika, pripremaju napad hemijskim oružjem. Ministarstvo je navelo u saopštenju, pozivajući se na neimenovane izvore, da "Komitet za oslobođenje Levanta" priprema napad na civile u provinciji Idlib na severozapadu Sirije i da namerava da okrivi sirijsku vladu za taj napad, javila je agencija AP.

Ruska vojska je navela, pozivajući se na sopstvene izvore, da je nekoliko kontejnera s hlorom dopremljeno u jedan grad u Idlibu i odneseno u obližnje selo.

Ministarstvo odbrane Rusije takođe je okrivilo jednog britanskog privatnog preduzimača da pomaže pobunjenicima da izvedu napad.


PROČITAJTE JOŠ: Sirija ulazi u osmu godinu rata

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton u sredu je upozorio sirijsku vladu da ne koristi hemijsko oružje, a da će se u suprotnom suočiti sa "snažnim odgovorom".

Prethodno su u zajedničkom saopštenju, tri stalne članice Saveta bezbednosti UN - SAD, Francuska i Velika Britanija, upozorile sirijskog predsednika Bašara el Asada da upotreba hemijskog oružja neće proći nekažnjeno.

Zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov izjavio je da teroristička grupacija Hajat Tarir aš Šam priprema provokaciju kako bi Damask optužili zakorišćenje hemijskog oružja protiv civila u provinciji Idlib. Konašenkov je dodao i da je stim u vezi u Persijski zaliv pristigao i američki razarač "Salivans" naoružan sa 56 krstarećih raketa, dok je na avio-bazu u Kataru prebačen bombarder B-1B, takođe opremljen sa 24 krstareće rakete.

KOSAČOV: TIPIČNO ZA AMERIKANCE

JOŠ jedna provokacija u Siriji dovešće do urušavanja sistema međunarodne bezbednosti i pravnog sistema, izjavio je Konstantin Kosačov, šef Komiteta Saveta Federacije Rusije za međunarodne odnose.

- Po svemu sudeći, zaista se sprema još jedna provokacija u Siriji. Ova shema je do te mere tipična za Amerikance da bi svima trebalo da bude jasno kakav je posredi scenario i šta je cilj - rekao je Kosačov.