Kurc: Brodove sa migrantima ne puštati u Evropu

Tanjug

20. 08. 2018. u 10:02

Austrijski kancelar nakon telefonskog razgovora sa malteškim premijerom DŽozefom Muskatom, preneo da postoji saglasnost da se brodovima sa izbeglicama ne omogući da dospeju do Evrope

Курц: Бродове са мигрантима не пуштати у Европу

Foto: Tanjug/AP Geert Vanden Wijngaert

U trenutku kada se Malta i Italija spore oko prihvata izbeglica spašenih sa mora, austrijski kancelar Sebastijan Kurc apeluje da se ne dozvoli da brodovi sa migrantima dospeju u Evropu.

Dok je italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini zapretio da će migrante direktno vratiti u Libiju, ako druge zemlje članice EU ne žele da ih prihvate, Kurc se izjasnio da se brodovima koji dolaze iz Afrike ne dozvoli usidrenje u zemljama članice EU.

Pročitajte još:Migranti iznenadili kupače na Tenerifama (VIDEO)

Trenutno čeka jedan brod sa 177 spašenih izbeglica da dobije dozvolu da uđe u jednu luku.

Italija odbija da prihvati brod "Dičioti" italijanske obalske straže, ukazujući da su migranti spašeni iz dela Mediterana za koji je nadležna Malta.

Kurc je, nakon telefonskog razgovora sa malteškim premijerom DŽozefom Muskatom, preneo da postoji saglasnost da se brodovima sa izbeglicama ne omogući da dospeju do Evrope.

Pročitajte još:Italija zaplenila dva broda za transport migranata

"Ti brodovi treba da budu zaustavljeni već na spoljnoj granici EU i migranti vraćeni u zemlju porekla ili bezbednu treću državu na afričkom kopnu", zatražio je on.

Kurc je kazao da sa malteškim kolegom zastupa isti stav da ne može svaki brod da uplovi u EU.

I druge zemlje članice EU, prema njegovim rečima, ne bi trebalo da dopuste da brodovi sa severa Afrike uplove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Raca Milosavljevic

20.08.2018. 10:08

... mladjani Sebastijan izgleda zaboravio istoriju ... Evropljani su isli brodovima u svoje demokratske misije i svi bez viza ...

Pelc

20.08.2018. 10:31

A ko ce vas gospodo da zaustavi da ucestvujete u legalizovanju rasturanja njihovih država pa investiranja u obnovu istih, a sve to radi pribavljanja jos veće koristi od širenja tržišta, eksploatacije jeftine radne snage i prirodnih bogatstava i sirovina? Ako pribusite rupu na brodu na jednoj strani, morate nečim da je zapusite da ne potone jer davljenici ce i vama skočiti za vrat.

PROPRATITE BRODOVE KROZ GIBRALTAR

20.08.2018. 10:42

I PRAVAC ENGLESKE I AMERIKE, oni su ih pljackali, odneli su sve sto valja, i sad je doslo vreme da odgovaraju za kradju.

prellee

20.08.2018. 12:03

Zbog njih knez Lazar izgubi glavu i svoje najveće vođe Srbije srednjeg vijeka. Silu Turske vojske su trebali zaustaviti oni ili Ugari, a ne Srbi. Sad nek se sam brani, kad nisu cijenili ulogu Srbije, Grčke...E jesu billi za neko problematično društvo u kome hrišćani dugoročno gube sve, indentitet, vjeru, prepoznatljivost, toleranciju Ipak, neka je progledao, bolje ikad nego nikad. EU ima nade ali ako mišljenje promjeni i Njemačka. Ona je glavana u svemu ovome. Vrijeme je da se i ona probudi,

Istini Za Volju

20.08.2018. 12:47

@prellee - Pa "oni" ( Mađari, Rumuni i Germani ) i jesu zaustavili Turke a Srbi su pali pod ropstvo ( iako slavni Kosovski boj verovatno nismo izgubili).