SUĐENjE “VELIKIM IMENIMA” U RUSIJI: Generali krali na Putinovoj rezidenciji

Branko VLAHOVIĆ

07. 08. 2018. u 10:15

СУЂЕЊЕ “ВЕЛИКИМ ИМЕНИМА” У РУСИЈИ: Генерали крали на Путиновој резиденцији

Dmitrij Mihaljčenko Foto Rosbalt.ru

Nastavljaju se suđenja "velikim imenima" u Rusiji za slučajeve korupcije. Najveća "zarada" na rashladnim uređajima i krovu

MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA


ZBOG lopovluka, u Rusiji će pred sud još jedna "krupna riba", general-major Igor Vasiljev koji je optužen da je kao rukovodilac inženjersko-tehničke službe Federalne službe obezbeđenja važnih objekata učestvovao u krađi novca namenjenog za rekonstrukciju rezidencije predsednika Putina u Novom Ogorjovu u Podmoskovlju.

Generala Vasiljeva je uvukao u tu prljavu igru milijarder, biznismen iz Sankt Peterburga Dmitrij Mihaljčenko.

U decembru 2012. Federalna služba obezbeđenja je potpisala ugovor sa kompanijom "Ateks" u vrednosti od 5,7 milijardi rubalja (jedan evro 7,3 rublje) za gradnju predsedničke rezidencije u Novom Ogorjovu. Angažovane su dve kompanije, "Strojfasad" i "Strojkomlekt", koje su u sastavu "Baltstroja" čiji su vlasnici Dmitrij Sergejev i Dmitrij Mihaljčenko. Sve je trebalo da bude gotovo do novembra 2014. godine.

Ali i posle godinu dana kašnjenja posao nije završen, pa je počela potraga za razlozima kašnjenja.

Pročitajte još - Propevali o krađi na Putinovoj vili

Istraga je utvrdila da je milijardu i po rubalja bilo prebačeno na ofšor firme i da je taj novac pokraden. Što je istraga više kopala, isplivavale su nepravilnosti, pa je uhapšena grupa biznismena kao i ljudi iz Federalne službe obezbeđenja koja je bila zadužena da prati gradnju predsedničke rezidencije. Ispalo je da su na rashladnim uerđajima i krovu "zaradili" milijardu i po rubalja.

Zgrada u kompleksu Putinove rezidencije na kojoj su ukradeni milioni rubalja Foto Komersant.ru

U optužnici se kaže da je milijarder Dmitrij Mihaljčenko, jedan od vlasnika "Baltstroja", uvukao u prljavu igru rukovodioce iz Federalne službe obezbeđenja važnih objekata. Izvođači radova na objektu se pravdaju da je gradnja išla sporo zbog toga što se svaki kamion koji bi ušao na gradilište dugo proveravao iz bezbednosnih razloga.

Optuženi se brane da je rekonstrukcija rezidencije napravljena i da nije bilo primedbi na kvalitet. Što se tiče visine cene, građevinari tvrde da to nije kriminal. Naravno da se nameće pitanje, pa ako su cene realne zašto su onda davali mito generalima koji su bili zaduženi da prate gradnju tog važnog projekta.

Ovakava hapšenja i suđenja izazivaju dvostruki efekt. Prvo, ona su dokaz da se zbog lopovluka ne hapse samo "sitne ribe", već i generali i moćni ljudi, a na drugoj strani kritičari vlasti kažu da sve to pokazuje da se korupcija uvukla u sve pore i slojeve društva, pa i u one najviše.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Шатор

07.08.2018. 11:42

Опозиција увијек контра, па кад је нешто и ОК. Умјесто да потичу и охрабрују овакве потезе, а да инсистирају на истрагама ако их нема, они лупају глупости, чуј ушла у све поре корупција, па то је рак рана руског друштва задњих 300 година.