EVROPA U TRI KRUGA: Makronova vizija budućnosti Starog kontinenta

D. Savić

30. 07. 2018. u 21:02

Kako francuski predsednik vidi sledećih 10 do 15 godina u Evropi. Nemačka i Francuska "srce reaktora", mesta za Tursku i Rusiju

ЕВРОПА У ТРИ КРУГА: Макронова визија будућности Старог континента

Emanuel Makron na ulicama Lisabona

EVROPA "u više brzina", termin koji već cirkuliše kao mogući scenario budućeg uređenja Evrope, dobio je prvu ozbiljniju političku potporu vizijom francuskog predsednika Emanueal Makrona o "tri evropska kruga".

Uoči 2019. godine, kada bi Britanija trebalo da postane prva zemlja koja napušta evropsku familiju, dok se, istovremeno, u okolnostima rastućeg populizma, bira Evropski parlament, Makron je izabrao proevropsku prestonicu Portugaliju kao prvu stanicu na svojoj turneji po Starom kontinentu, da predstavi i dobije podršku za reformisanu Evropu, kakvu želi da vidi za 10 do 15 godina.

Šef francuske države izneo je viziju sveobuhvatnije Evrope nego što je danas, toliko da bi se veze protezale ne samo do Turske, već i do Rusije. Ali te veze ne bi imale istu snagu.

- Vidim veliki krug koji je možda izvan dvadesetsedmorke, nešto između Evropske unije i sadašnjeg Saveta Evrope, koji će činiti široku Evropu, manje integrisanu nego EU, ali veoma zahtevnu kad je reč o njenim vrednostima - rekao je Makron tokom razgovora sa građanima u Lisabonu, sa portugalskim premijerom Antonijom Kostom.

Prvi krug bi, kako je objasnio, bio "srce reaktora", s Nemačkom i Francuskom kao okosnicom, znatno ojačana zona evra, sa "zajedničkom valutom, vrlo integrisanim tržištem rada i istinskim socijalnim zbližavanjem".

Pročitajte još: "Otkriti" Makrona

Drugi krug bi, prema Makronovoj viziji, "verovatno bio negde između sadašnje EU i evrozone". On bi predstavljao "snažno jedinstveno tržište, sa politikom suvereniteta, trgovine, istraživanja, inoviranja i istinskom slobodom kretanja". Ove zemlje bi, ako budu želele i ekonomski i politički napredovale, mogle da uđu u zonu evra s posebnim budžetom, evropskim monetarnim fondom i jačim političkim ustrojstvom.

Prema Makronovim rečima, najširi krug bi obuhvatio "bilo u svom sastavu, bilo sporazumima o bliskom udruživanju", Tursku i Rusiju, jer, kako je objasnio, "ako želimo mir, moramo stabilizovati te dve sile", ali, istakao je, tako da te zemlje usvoje i strogo poštuju evropske demokratske vrednosti.

Tokom debate Makron je naglasio da će se "sudbina Evrope odigrati u narednih pet godina":

- Ili ćemo dubinski reformisati Evropu, ili ćemo prihvatiti status kvo i njegovo postepeno raspadanje - zaključio je francuski predsednik.

MOĆ EU SE DOKAZUJE NA BALKANU

Makron nije izričito dotakao izglede za ulazak novih članica u EU, dok u julskom izdanju Evropski savet za spoljne odnose, u tekstu pod nazivom "Makronove evropske ambicije počinju na Balkanu", navodi: "Balkan je jedini region gde EU ima moć da ostvari novu realnost, ali je to i oblast gde je Evropa pretrpela najveće neuspehe"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

Mirko Dumanovic

31.07.2018. 06:51

@DW - Ovo nije nista novo......citao sam o ovome jis daleke 1986,,,,,,Nekakva analiza i pedvidjanja britanskih futurologa…

bager

30.07.2018. 21:27

Odavno sam rekao da ce Evropa biti par zemalja koje komanduju i ostali koji izvrsavajua treci krug su pudlice i guzoljubi,koji misle da su neko i nesto

баунти

30.07.2018. 21:50

Реална оцјена ситуације... или реформа, или распад. Оно у чему гријеши је визија реформе, јер на овакав начин само удаљава чланице тзб. друге (Италија, Шпанија, Португал, Грчка...) и треће (Пољска, Чешка, Мађарска...) европе. Искрено, једини начин да ЕУ преживи је да све њене земље једнострано напусте сваки облик независности, и да се потпуно предају централној власти у Бриселу. Све остало постепено доводи до распада.

realist

30.07.2018. 21:51

Ovaj Makron I njegova vizija je stvaranje novu klasu ljudi koji su ih doveli iz drugih Kontinenta da se mnoze I da ne rade nista, jer zanjih rade Evropski Ludaci, a njihove kolonije iz Afrika dolaze masovno, kakva blesav Vizionar.

Miki - Zg

30.07.2018. 22:13

Predviđam im YU scenarij raspada pod dirigentskoj palici mentora ( SAD-a ) Izvukli su Engleze ,domino efekt -radi !

.lule01

30.07.2018. 22:22

Kao deca u vrticu....E imam ideju ja i moj najbolji drug smo komandanti vi ostali ste vojska neki neprijatelji a neki banditi ali svi da slusate nas.E pameti sve dok gledate na druge kao nizu rasu vi ste sami sebi dovoljni.

Анти Антифа

30.07.2018. 22:49

Европа без ЕУ је права Европа.Европа националних хришћанских држава

M

30.07.2018. 23:47

Nema od toga nista. Rusija i Turska imaju bolji izbor. A i Srbija. Eo vam siptara i ustasa, i milogoraca, pa trenirajte svoje vizije.

Анти-бот

30.07.2018. 23:56

А Србија ако уђе некад а неће биће нови 4. круг илити виме.

Niko

31.07.2018. 06:10

ovaj lik se ponasa ko napoleon...on ce kao da menja nesto...? on ne moze sam da promeni nista...za sve se pitaju jedino kauboji...

milan lala

31.07.2018. 10:34

Gospodin je umislio da je moguce u verme IT-revolucije / informetike neke narode / drzave pretvoriti u roblje i u gradjene Evrope drugog, treceg i cetvrtog reda kao "kaste " u Indiji . To ni u Indiji vise ne prolazi a kamoli u Evropi . Srbija ima mnogo bolji sigurniji i perspektivniji izbor a to je ISTOK ( Rusija i Kina ) koje su buducnost , a ne propala korumpirana i rasisticka EU.

bager

31.07.2018. 18:43

@milan lala - Izbor da ali ne i pametne vladare ,,opet ce za saku dolara i polozaj prodati i narod i drzavu ,,kao vekovima do sada