Zatvorena birališta u Zimbabveu, izlaznost visoka

Tanjug

30. 07. 2018. u 17:51

Izbori u Zimbabveu, prvi otkako je bivši predsednik Robert Mugabe napustio funkciju prošle godine, na nekim mestima se odvijaju "veoma glatko", dok na nekim biralištima protiču "totalno dezorganizovano"

Затворена биралишта у Зимбабвеу, излазност висока

Foto Tanjug-AP

U Zimbabveu su u 19.00 časova zatvorena birališta na istorijskim izborima, prvim otkako je dugogodišnji predsednik Robert Mugabe napustio tu funkciju, a izlaznost je bila visoka i glasanje je proteklo bez nasilja kakvo je obeležilo ranije izbore.


Milioni su danas glasali, a konačni rezultati se očekuju u roku od pet dana, prenosi AP.


Na predsedničkim izborima, koji su danas održani zajedno sa parlametarnim i lokalnim, u tesnoj trci su bivši Mugabeov bliski saradnik Emerson Mnangagva (75), koji je privremeno vršio ulogu predsednika, i glavni opozicioni lider Nelson Čamisa (40), koji je izbore nazvao "izborom između prošlosti i budućnosti Zimbabvea".


Verodostojni izbori su ključ za ukidanje međunarodnih sankcija i privlačenje stranih investicija kako bi se obnovila posustala ekonomija ove zemlje, a opozicija je izrazila zabrinutost da bi rezultati izbora mogli biti lažirani i zapretila je protestima u tom slučaju.


Ranije danas, glavni posmatrač EU Elmar Brok rekao je da se izbori u Zimbabveu na nekim mestima se odvijaju "veoma glatko", dok na nekim biralištima protiču "totalno dezorganizovano".


Prema njegovim rečima, mnogi glasači, posebno mlade žene, napustili su glasačke redove isfrustrirane zbog odugovlačenja, a njegova misija još nije donela zaključak o tome kako da oceni glasanje, preneo je Rojters.


Robert Mugabe

Glavni opozicioni kandidat za predsednika, Nelson Čamisa, danas je izjavio da postoji pokušaj "suzbijanja i remećenja" glasanja u urbanim oblastima gde on ima snažnu podršku, ali za to nije izneo nijedan dokaz.Strani posmatrači su izbore pozdravili kao mogućnost za ovu zemlju da raskrsti sa svojom represivnom prošlošću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije