U Zimbabveu su u 19.00 časova zatvorena birališta na istorijskim izborima, prvim otkako je dugogodišnji predsednik Robert Mugabe napustio tu funkciju, a izlaznost je bila visoka i glasanje je proteklo bez nasilja kakvo je obeležilo ranije izbore.


Milioni su danas glasali, a konačni rezultati se očekuju u roku od pet dana, prenosi AP.


Na predsedničkim izborima, koji su danas održani zajedno sa parlametarnim i lokalnim, u tesnoj trci su bivši Mugabeov bliski saradnik Emerson Mnangagva (75), koji je privremeno vršio ulogu predsednika, i glavni opozicioni lider Nelson Čamisa (40), koji je izbore nazvao "izborom između prošlosti i budućnosti Zimbabvea".


Pročitajte još: Zimbabve: Predrasude s kojima se bore žene političari

Verodostojni izbori su ključ za ukidanje međunarodnih sankcija i privlačenje stranih investicija kako bi se obnovila posustala ekonomija ove zemlje, a opozicija je izrazila zabrinutost da bi rezultati izbora mogli biti lažirani i zapretila je protestima u tom slučaju.


Ranije danas, glavni posmatrač EU Elmar Brok rekao je da se izbori u Zimbabveu na nekim mestima se odvijaju "veoma glatko", dok na nekim biralištima protiču "totalno dezorganizovano".


Pročitajte još: Mugabe: Neću glasati za one koji su ilegalno preuzeli vlast

Prema njegovim rečima, mnogi glasači, posebno mlade žene, napustili su glasačke redove isfrustrirane zbog odugovlačenja, a njegova misija još nije donela zaključak o tome kako da oceni glasanje, preneo je Rojters.


Robert Mugabe

Glavni opozicioni kandidat za predsednika, Nelson Čamisa, danas je izjavio da postoji pokušaj "suzbijanja i remećenja" glasanja u urbanim oblastima gde on ima snažnu podršku, ali za to nije izneo nijedan dokaz.Strani posmatrači su izbore pozdravili kao mogućnost za ovu zemlju da raskrsti sa svojom represivnom prošlošću.