Jordan: Privremeni azil Belim šlemovima,posle idu na Zapad

Tanjug

nedelja, 22. 07. 2018. u 10:45

Јордан: Привремени азил Белим шлемовима,после иду на Запад

Foto Tanjug / AP

Jordanske vlasti dozvolile su Ujedinjenim nacijama da organizuju ulazak i prolaz za 800 pripadnika snaga sirijske civilne odbrane, poznatih kao "Beli šlemovi"

Jordanske vlasti dozvolile su Ujedinjenim nacijama da organizuju ulazak i prolaz za 800 pripadnika snaga sirijske civilne odbrane, poznatih kao "Beli šlemovi", čiji su životi bili ugroženi nakon ofanzive sirijskih vladinih snaga koje su povratile kontrolu nad pobunjeničkim područjima na jugu Sirije.

Rojters prenosi da je to saopštio portparol Ministarstva spoljnih poslova Jordana Mohamed al Kajed.

"Kraljevstvo je pristalo da po zahtevu Velike Britanije, Nemačke i Kanade, dodeli ''Belim šlemovima'' privremeni azil u kraljevstvu pre njihovog naseljavanja na Zapadu na humanitarnim temeljima", rekao je Al Kajed.

PROČITAJTE JOŠ: Zaharova: Beli šlemovi u Siriji povezani sa teroristima

Izrael je prethodno evakuisao pripadnike "Belih šlemova" iz ratne zone na jugu Sirije i prebacio ih u Jordan.

PROČITAJTE JOŠ: ROK LEGENDA PROTIV NAPADA NA SIRIJU: „Beli šlemovi“ šire propagandu džihadista i terorista

"Bi-Bi-Si" prenosi da su Izraelske odbrambene snage (IDF), kako se naziva vojska te zemlje, objavile da su delovali po zahtevu SAD i evropskih zemalja.

Izraelski mediji su javili da je preko Golanske visoravni, koja se nalazi pod okupacijom Izraela, u Jordan evakuisano oko 800 ljudi.

"Beli šlemovi", koji su 2016. bili nominovani za Nobelovu nagradu za mir, delovali u području na jugozapadu Sirije gde su ostali zarobljeni zbog ofanzive vladinih snaga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije