Američki predsednik stigao u Helsinki

Agencije

15. 07. 2018. u 21:30

Američki predsednik Donald Tramp doputovao je večeras u Helsinki gde je za sutra zakazan prvi zvanični bilateralni sastanak s ruskim kolegom Vladimirom Putinom

Амерички председник стигао у Хелсинки

Foto Tanjug / AP

Američki predsednik Donald Tramp doputovao je večeras u Helsinki gde je za sutra zakazan prvi zvanični bilateralni sastanak s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, javila je agencija AP.

Američki predsednik pre Helsinkija je boravio u zvaničnoj poseti Velikoj Britaniji gde je razgovarao s premijerkom Terezom Mej i bio je primljen u palati Vindzor kod kraljice Elizabete Druge.

Tramp je uoči sastanka za televizijsku mrežu Si Bi Es (CBS) rekao da su Rusija, Evropska unija (EU) i Kina iz različitih razloga "neprijatelji" SAD.

"Mislim da imamo mnogo neprijatelja. Mislim da je EU neprijatelj s tim što nam radi s trgovinom... Rusija je neprijatelj na neki načiin, a Kina je ekonomski neprijatelj. Ali to ne mora da znači da su oni loši, već su konkurenti", rekao je Tramp.

Predsednik SAD je danas na Tviteru po odlasku iz Škotske za Finsku naveo da se "raduje" što se sutra sastaje s Putinom. Međutim odmah je dodao da će bez obzira na rezultate razgovora dobiti kritike.

"Na žalost, bez obzira na rezultate sastanka, dobiću kritike da nisam dovoljno učinio", dodao je Tramp koji tokom večeri ne bi trebalo da se pojavljuje u javnosti u Helsinkiju.

Putin i Tramp će imati prvi bilateralni sastanak, jer su se predsednici dve zemlje do sastajali na marginama raznih svetskih skupova.

PRINČEVI ODBILI SUSRET SA TRAMPOM

Prinčevi Čarls i Vilijem odbili su da učestvuju u četvordnevnoj britanskoj turneji amerčkog predsednika Donalda Trampa i tako "prisili" krsljicu Elizabetu II da sama primi američkog predsednika.

Prinčevi su rekli da su zauzeti poslovima i da ne žele da se sretnu sa predsednikom SAD, u petak.

Kraljica je primila Trampa u vrtu zamka Vindzor.

Prema pisanju Sandejs tajmsa princ Čarls i njegov sin odlučno su odbili da se sretnu sa Trampom.

A, prema saopštenju Bakingemske palate, Tramp je bio u poseti vladi i prma tome ni jedan član kraljevske porodice nijer obavezan da bude prisutan.

Novine pišu da je tog dana princ Čarls je bio na nekom poslovnom sastanku, a princ Vilijem je igrao polo utakmicu u hunitarne svrhe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije