Sirijski pobunjenici počeli predaju teškog naoružanja na jugu

Beta

subota, 14. 07. 2018. u 17:15

Сиријски побуњеници почели предају тешког наоружања на југу

Foto printscreen YouTube

Sirijski pobunjenici počeli su danas vlastima da predaju teško naoružanje u okviru dogovora o razoružanju u provinciji Dera

Sirijski pobunjenici počeli su danas vlastima da predaju teško naoružanje u okviru dogovora o razoružanju u provinciji Dera, javila je sirijska državna agencija Sana.

"Oružane grupe su počele predavanje teškog i srednjeg naoružanja sirijskoj vojsci u sklopu dogovora zaključenog 6. jula", dodala je agencija.

Posle munjevite ofanzive pokrenute 19. juna, sirijske vlasti i njeni ruski saveznici uspeli su da se dogovore s pobunjenicima u toj provinciji, koja se smatra kolevkom pobune protiv predsednika Bašara el Asada.

Pobunjenici su potpisali sporazum o pomirenju koji predvidja povratak sirijskih snaga u zone koje su do sada bile u njihovim rukama, kao i predaju oružja.

Jug Sirije strateški je važan za vlasti. To područje se graniči s Jordanom i bio je jedan je od centara trgovinske razmene izmedju dve zemlje.

Zahvaljujući podršci Rusije i Irana, sirijske vlasti sada kontrolišu više od 60 odsto svoje teritorije.

U konfliktu započetom u martu 2011. godine, u Siriji je stradalo više od 350.000 ljudi a nekoliko miliona je raseljeno unutar ili izbeglo van zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije