Sud iz Misurija naredio je kompaniji "Džonson i Džonson" da plati odštetu od 4,7 milijardi dolara ženama kojima su proizvodi te kompanije, koji sadrže talk, izazvali rak jajnika.


Američki sud je naredio da 22 žene dobiju početnu naknadu od 550 miliona dolara, a kao kaznenu odštetu 4,1 milijardu dolara, prenosi BBC.

Ta presuda doneta je u trenutku kada se taj farmaceutski gigant suočava sa oko 9.000 parnica, među kojima su i one koje se odnose na puder za bebe.

Na suđenju, koje je trajalo šest nedelja, žene i njihove porodice su navele da im se razvio rak jajnika nakon upotrebe bebi pudera i drugih proizvoida koji sadrže talk.

Od 22 žene koje su podnele tužbu protiv kompanije, šest je preminulo.


PROČITAJTE JOŠ: Rak sve više napada decu

Njihovi advokati tvrdili su da je kompanija od 1970.godine znala da talk koji proizvode sadrži azbest, ali nije upozorila korisnike na rizik.

"Talk je mineral i ponekad se može nalaziti u zemlji u kojoj ima azbesta", naveli su advokati.

Kompanija "Džonson i Džonson" poricala je da su njihovi proizvodi ikada sadržali azbest i insistirali na tome da oni nisu uzrokovali pojavu raka kod žena.

Kompanija se pozivala na nekoliko studija koje su pokazale da talk može biti bezbedan i navele da je presuda proizvod "fundamentalno nepoštenog procesa".

Ova presuda je najveća koji će kompanija morati da isplati.

Prethodnom presudom koju je 2017. godine doneo sud u Kaliforniji, kompaniji je bilo naloženo da isplati 417 miliona dolara odštete ženi koja je tvrdila da je obolela od raka jajnika nakon upotrebe proizvoda kompanije, među kojima je i bebi puder.