Austrija od 1. jula preuzima predsedavanje Savetu EU

Tanjug

28. 06. 2018. u 23:46

Austrija od 1. jula preuzima šestomesečno predsedavanje Savetu Evropske unije, u trenutku kada se EU suočava sa unutrašnjim izazovima, kao što su pitanja bezbednosti i migracija, kao i budućnost Unije

Аустрија од 1. јула преузима председавање Савету ЕУ

Depositphotos

Austrija od 1. jula preuzima šestomesečno predsedavanje Savetu Evropske unije, u trenutku kada se EU suočava sa unutrašnjim izazovima, kao što su pitanja bezbednosti i migracija, kao i budućnost Unije.


Kako ocenjuje Centar za evropske politike (CEP), u takvim okolnostima izuzetno je važno da se Srbija u potpunosti posveti intenziviranju primene neophodnih reformi u svim oblastima koje su obuhvaćene pristupnim pregovorima kako bi poslala nedvosmislenu poruku o vlastitom kredibilitetu kada je u pitanju proces pristupanja EU.


Slogan "Evropa koja štiti", koji je Austrija izabrala za svoje predsedavanje, ukazuje na najznačajnije teme koje su u fokusu institucija EU i zemalja članica.


Tema proširenja koja je bila prioritet bugarskog predsedavanja sada naizgled prelazi u drugi plan, s obzirom da će za Austriju prioriteti pravashodno biti pitanja bezbednosti, borbe protiv ilegalne imigracije i zaštita spoljnih granica EU, digitalizacija, održavanje stabilnosti u evropskom susedstvu, a zatim i dalja podrška procesima evropskih integracija na Zapadnom Balkanu, navodi CEP.


"Austrija je jedna od država članica Unije koja veoma dobro poznaje situaciju u regionu Zapadnog Balkana obzirom na njenu geografsku bliskost i njene političke, ekonomske i bezbednosne interese. Uprkos izostanka eksplicitnog pominjanja procesa proširenja, očekujemo da Austrija nastavi da promoviše saradnju Unije sa zemljama Zapadnog Balkana, njihovo bliže povezivanje u okviru Berlinskog procesa i nastavak njihovog pristupanja EU", rekao je Srđan Majstorović, predsednik Upravnog odbora CEP.Komentarišući otvaranje dva nova poglavlja za Srbiju, Majstorović se složio da su to dobre vesti, ali i dodao da suština pregovaračkog procesa nije u otvaranju poglavlja.


"Otvaranje poglavlja predstavlja pozitivnu vest, međutim napredak na putu ka članstvu u EU se meri stepenom spremnosti preuzimanja obaveza koje proističu iz članstva, a ne otvaranjem poglavlja", rekao je on.


Prema njegovim rečima, nažalost, Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije iz aprila ove godine veoma je jasno ukazao da je Srbija, uprkos otvaranju poglavlja, od 2015. godine načinila mali pomak kada se radi o stepenu spremnosti da postane članica EU.


"Pravim uspehom se može smatrati samo ispunjavanje neophodnih uslova za zatvaranje poglavlja, jer to znači da je Srbija zaista spremna da preuzme sve svoje obaveze u punom kapacitetu", rekao je Majstorović.


Istovremeno, potrebno je značajno unaprediti informisanje javnosti o neophodnim reformama u vezi sa evropskim integracijama kako bi se građani zainteresovali i aktivnije uključili u ovaj proces, njihova očekivanja uskladila sa realnim okolnostima, i na taj način pripremili za odluku na referendumu o pristupanju Srbije EU, navodi se u saopštenju CEP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije