SVET se u utorak skoro udavio pod talasom optimizma koji su iz Singapura pokrenuli Donald Tramp i Kim Džong Un. Sve je bilo tu - široki osmesi, toplo rukovanje i zadovoljstvo parafiranja nekakvog dokumenta koji, ako im je verovati na reč, vodi u svetlu budućnost. A pre samo nekoliko meseci činilo se da Tramp i Kim svu pamet troše na smišljanje rečnika uvreda koji je namenjen onom drugom, dok su istoriju popunjavali pretnjama i merenjem čije je atomsko dugme veće.

A onda se dogodio Singapur. Od najvećih neprijatelja do novih najboljih prijatelja. Da im Orvel pozavidi. Uz manje ironije i uz višak dobre volje, ipak bi se moglo reći da je svet ovim susretom ušao u novo poglavlje.

Jer, čini se da nema gubitnika. Ovo je trebalo obojici. Američkom predsedniku, bez obzira na svu pozu koju iskazuje, zato što je do sada samo otvarao frontove - sa Rusima nije uradio ništa, sa saveznicima, od Kanade do Evropske unije, jedino je uspeo da se posvađa, povukao se iz nuklearnog dogovora sa Iranom, zapalio Bliski istok Ambasadom SAD u Jerusalimu. Čini se da mu je Severna Koreja jedini uspešni potez.

Pročitajte još - Tramp: Uskoro denuklearizacija i kraj Korejskog rata, želim da povučem vojsku sa poluostrva (FOTO)

Što se tiče Kima, njega ne brine ni svet, ni domaća opozicija, ta tamo vazduh ne diše, ali je činjenica da Pjongjang troši 23 odsto svog BDP na oružje, što je najviše na svetu. Istovremeno, zemlja dobija međunarodnu pomoć u hrani još od 1995. godine.

I na kraju, ali ne na poslednjem mestu, tu je i veliki sused. Kina, Kimov saveznik, koja ga podržava, ali to i Peking dobrano košta. S najavljenom stabilnošću posle potpisa iz Singapura, svi u paketu mogu da odahnu. Mada je Tramp rekao da "sankcije, zasada, ostaju", a rokova za izvršenje obećanja u utorak nije bilo.

Tako ostaje nada da je u Singapuru u svemu ovome bilo više suštine nego poziranja.