Stoltenberg: Svađa EU i SAD opterećuje NATO

Tanjug

06. 06. 2018. u 15:15

Столтенберг: Свађа ЕУ и САД оптерећује НАТО

Foto Tanjug,AP Photo

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izrazio je danas žaljenje zbog velikih neslaganja između SAD-a i Evropljana
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izrazio je danas žaljenje zbog velikih neslaganja između SAD-a i Evropljana o trgovini i o iranskom nuklearnom sporazumu i izrazio nadu da neće opteretiti pripremne sastanke za važan samit alijanse predviđen u julu u Briselu.

"Dok problemi traju moja dužnost je da ograničim njihove posledice na Alijansu", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči sastanka ministra odbrane 29 zemalja članica NATO u Briselu gde se priprema samit alijanse 11. i 12. jula.

Odnosi između SAD i njihovih evropskih saveznika zahladneli su otkad je predsednik Donald Tramp odlučio da na Evropu primeni takse na uvoz čelika i aluminijuma i da ponovo uvede ekonomske sankcije Iranu koje će primorati velike evropske firme da napuste tu zemlju.

"Postoje velika neslaganja oko važnih pitanja ali je važno nastaviti jačanje partnerstva o važnim pitanjima bezbednosti", rekao je Stoltenberg i dodao da je važno da se ne oslabi transatlantska veza.

Pročitajte još - Stoltenberg: NATO ne vidi Rusiju kao pretnju, ali bi reagovali ako se ponovi Krim

On je rekao da ne želi da umanji značaj tih problema ali da smatra da je moguće da se upravlja njima be podrivanja alijanse.

Stoltenberg je rekao da se sastao s Trampom u Vašingtonu 17. maja kada su pomenute te teškoće.

On je rekao da Tramp ima jasnu poruku o trgovini, ali takođe ima jasnu poruku o američkom angažovanju u Evropi.

"Ima više američkih trupa u Evropi sa jednom blindiranom brigadom, taktičkom grupom koju predvode Amerikanci s trupama u Poljskoj. Ima više američke opreme, više finansiranja za američku inicijativu odvraćanja u Evropi. Uprkos ogromnim razlikama transatlantska veza nije oslabila", ponovio je on.

Sastanak minsitara odbrane alijanse treba da bude posvećen načinu jačanja mera odvraćanja.

"Neophodno je biti u mogućnosti da se bez odlaganja šalju trupe preko Atlantika i unutar Evrope da bi mogli da imamo odgovarajuće snage na pravom mestu i u pravo vreme", rekao je Stoltenberg i dodao da je za to potrebno ukloniti pravne, carinske i infrastrukturne prepreke.

Jedna od inicijativa koja se razmatra je ostvarivanje kapacitet zemalja NATO da u roku od 30 dana rasporede 30 mehanizovanih bataljona ( jedan bataljon ima imeđu 600 i 1.000 vojnika zavisno od zemlje) 30 eskadrila i 30 borbenih aviona da bi mogli da se suprotstave vojnoj operaciji Rusije, koja je identifikovana kao potencijalni agresor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Miki - Zg

06.06.2018. 15:53

Navijam da taj teroristički savez što prije prođe kao nedavno Varšavski pakt ?

Lilijen

06.06.2018. 16:49

Uklanjanje carinskih barijera pred vojnim trupama koje imaju cilj da intervenisu po potrebi svuda u svetu, moze da znaci i to da se ovaj, srećom razuman pre svega političar i lider te alijanse, zalaze za svet bez granica u kome vojna sila sluzi da odvrati i otkloni potencijalne izvore opasnosti po mir u svetu. Da bi jednom možda i sebe učinila nepotrebnom kada se ostvari globalni mir. U suprotnom, ulazak vojnih trupa u zemlje koje uklanjaju carine moze da znaci da kapituliraju pred tim trupama.

баунти

06.06.2018. 16:59

Потурица гори од турчина... Кад се Европљанин прави да је американац...

zaliv.net

06.06.2018. 17:03

Kakav bre NATO, ta alijansa apsolutno gubi smisao posle raspada SSSR....zar iko normalan misli da ce recimo Francuzi ili Nemci da ginu u ratu protiv Rusije? Ta alijansa je sad samo nacin da se pod elegantnom okupacijom drzi veci deo Evrope i da se uzimaju pare...Amerika bez NATO-a jednostavno ne moze da ima sve te baze sirom Evrope i to je takodje jedan od razloga za vestacko odrzavanje te alijanse ali prvi lokalni sukob ce pokazati kako je besmislena ta alijansa.

тлн

07.06.2018. 16:32

Крив је Путин и Русија и Српски Русофилни народ!.....они ће вам "доХакат" кад-тад!! Можда чак и брже него што се мисли!!