Posetom Parizu gde se sastaje sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom izraelski premijer Benjamin Netanijahu nastavlja danas evropsku turneju tokom koje želi da dobije podršku saveznika protiv Irana.

Netanijahu u Pariz dolazi iz Berlina gde je razgovarao sa kancelarkom Angelom Merkel sa kojom se saglasio da su aktivnosti Irana na Bliskom istoku zabrinjavajuće.

Sa Makronom izraelski premijer želi da razgovara o međunarodnom nuklearnom sporazumu sa Iranom čemu se protivi, kao i o tome kako proterati iranske snage iz Sirije.

PROČITAJTE JOŠ: Osujećen plan za napad na Netanjahua

Izraelski premijer pozdravio je nedavnu odluku predsednika SAD da se povuče iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, dok Nemačka, Britanija, Francuska, Rusija i Kina, potpisnice sporazuma, rade na njegovom očuvanju, prenosi AP.

Makron takođe insistira na dijalogu sa Iranom i najavljuje da će Francuska nastaviti da radi prema postojećem sporazumu koji smatra najboljim načinom da se nuklearna aktivnost Teherana stavi pod kontrolu.

PROČITAJTE JOŠ: Netanjahu pohvalio izraelski napad na pojas Gaze, zapretio Iranu

Prema najavama francuskih zvaničnika, jedna od tema razgovora dvojice lidera, biće i pitanje palestinskih teritorija imajući u vidu da su evropske zemlje uključujući Francusku, izrazile zabrinutost zbog upotrebe bojeve municije izraelske vojske tokom palestinskih protesta na granici.

Netanijahu i Makron posetiće večeras i izložbu o izraelskim inovacijama u okviru manifestacije povodom sećanja na 70. godišnjicu osnivanja Izraela.