Rusi se ne plaše NATO Sablje

B. Vlahović

04. 06. 2018. u 14:54

Rusi mirno posmatraju manevre koje je NATO započeo u Baltičkom moru. Evropske zemlje na oprezu. Moskva preduzela mere zaštite

Руси се не плаше НАТО Сабље

AP Photo

MOSKVA OD STALNOG DOPISNIKA


U BALTIČKOM moru u litvanskoj Klajpedi u ponedeljak su počeli morski manevri "Baltops 2018," u neposrednoj blizini ruske enklave, Kalinjingradske oblasti. Dan ranije, u Letoniji su startovali vojni manevri "Udar sablje 2018", u kojima učestvuje tri hiljade vojnika iz 12 zemalja članica NATO i koji će trajati do 15. juna. Oni su izazvali veću pažnju u evropskim zemljama nego u Rusiji. Putinov portparol Dmitrij Peskov izjavio je u ponedeljak da u Moskvi prate sve manevre, posebno kad se vojnici NATO približe ruskim granicama. Peskov je dodao da odgovarajuća ministarstva preuzimaju sve mere za očuvanje bezbednosti Rusije za vreme održavanja takvih manevara.


PROČITAJTE JOŠ - NIJE PROVOKACIJA PREMA RUSIJI? Počela velika vojna vežba NATO na istočnom krilu

Izjava Peskova i minimalan publicitet pokazuju da Rusi prate "Udar sablje", ali ga se uopšte ne boje. To je više spektakl za vojnike Albanije, Slovenije, Letonije nego što je realna opasnost za Rusiju. U vežbama takođe učestvuju vojnici SAD, Italije, Kanade, Velike Britanije, Norveške, Poljske, Nemačke, Španije i Danske.

U Ministarstvu odbrane Letonije objašnjavaju da je cilj vežbe "koordinacija dejstava armija saveznika i regionalnih partnera Alijanse". Prvi put učestvuju multinacionalni bataljoni NATO koji su dislocirani u Letoniji. Cilj vežbe je da se vidi koliko brzo mogu da stignu saveznici, ako zatreba. Komandant nacionalnih oružanih snaga Letonije Leonids Kalniniš je objasnio da su vežbe provera domaćih jedinica, ali i saveznika koji bi trebalo da zaštite zemlju od opasnosti.

Manevri se održavaju na poligonu Adaži kao i u nekoliko krajeva Letonije. Građani Letonije su na vreme upozoreni da se ne uplaše ako vide vojnu tehniku na ulicama. Vežbe "Udar sablje" se održavaju od 2010. godine u baltičkim zemljama i Poljskoj. Pošto je jedan od glavnih zadataka uvežbavanje prebacivanja vojne tehnike, podrazumeva se da se za to opreme aerodromi, luke i železničke stanice.

REZERVA OD 30.000 VOJNIKA

NATO planira da formira rezervni sastav od 30.000 vojnika koji bi trebalo da se suprotstavi eventualnom ruskom napadu. Ta vojna formacija mora da bude spremna u roku od 30 dana. Biće opskrbljena sa stotinu aviona i brodova. Kako piše nemački "Velt", novi rezervni sastav bi znatno ojačao broj vojnika NATO u Evropi. O tome bi trebalo da se raspravlja na sastanku ministara odbrane, 7. i 8. juna u Briselu.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Мајор Симо Дубајић

04.06.2018. 23:23

Наравно да се не плаше, кад им нису послали "елитне тисућљећне витезове" кУрвате и милогорце..... :)

vladimir

05.06.2018. 14:45

Halucinacije dolaze od "paranoičnih" NATO sekretara, i čuvenih "generala", koji kod normalnih izazivaju /najmanje/ podsmeh! Zar nemate "pametnija" posla i korisnije potrošen novac? Uzgred, Rusi su sa DVA bataljona obezbedili granicu - više nego dovoljno za takvu "armadu"!