Visoki zvaničnici Severne i Južne Koreje sastali su se danas u pograničnom selu Panmundžomu i dogovorili se da, kasnije ovog meseca, održe razgovore o smanjenju tenzija i nastavku okupljanja porodica koje je razdvojio Korejski rat vođen od 1950. do 1953. godine.


Dogovoreno je i da uskoro uspostave kancelariju za vezu u severnokorejskom pograničnom gradu Kaesongu i razgovaraju o zajedničkim timovima u nekim sportovima na Azijskim igrama u avgustu, preduzimajući dalje korake ka pomirenju, prenosi AP.


Pročitajte još: Južna i Severna Koreja održale radne razgovore


Južna Koreja je saopštila da je izgradnja poverenja sa Severnom Korejom ključna u trenutku kada SAD predvode diplomatske napore s ciljem da se Pjongjang ubedi da odustane od nuklearnog oružja.


Sastanak na visokom nivou između dve Koreje usledio je nakon razgovora u Njujorku između američkog državnog sekretara Majkla Pompea i visokog severnokorejskog izaslanika Kim Jong-čola o mogućem samitu predsednika SAD Donalda Trampa i lidera Severne Koreje Kim Džong-una.


Američke delegacije se, takođe, sastaju sa predstavnicima Severne Koreje u Panmundžomu i Singapuru, napominje američka agencija.