TOKIO - Severnokorejski lider Kim Džong Un žalio se danas ruskom kolegi Sergeju Lavrovu na "američki hegemonizam", piše AP navodeći da će ta izjava verovatno zakomplikovati odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama imajući u vidu planove za sastanak Kima sa predsednikom SAD Donaldom Trampom u Singapuru 12. juna.

Kim je rekao Lavrovu da se nada intenziviranju saradnje sa Rusijom koja je, kako se navodi, prethodnih meseci uglavnom ostala na marginama, kada je Kim napravio veliko diplomatsko približavanje Vašingtonu kao i Južnoj Koreji i Kini.

"Dok se trudimo da se prilagodimo političkoj situaciji pred američkim hegemonizmom, spreman sam da detaljno i temeljno razmenim mišljenja sa vašim liderstvom i nadam se da ćemo to učiniti", rekao je Kim Lavrovu, prenosi AP.

Kim je i ranije upućivao oštre izjave a više puta je i pretio nuklearnim napadima na SAD , podseća agencija uz napomenu da današnja izjava dolazi u osetljivom trenutku kada je jedan od Kimovih najviših saradnika u Njujorku gde razgovara sa državnim sekretarom Majkom Pompeom o planiranom samitu.

PROČITAJTE JOŠ - Lavrov se u Pjongjangu sastao sa Kim Džong Unom

Poseta Lavrova Pjongjangu ukazuje na to da Rusija želi da se uključi i osigura da je Severna Koreja informiše o svojim namerama. Lavrov je preneo Kimu "najtoplije pozdrave" i "najlepše želje" predsednika Putina za njegove "velike napore" na Korejskom poluostrvu, a izrazio je i podršku Moskve sporazumu Kima sa južnokorejskim predsednikom Mun Džae-inom o okončanju neprijateljstava između dve Koreje.

Video snimak početka sastanka Lavrova i Kima pokazuje i da je Lavrov pozvao Kima da poseti Moskvu, navodi AP.