SAMO mali broj stranih novinara iz Rusije, Velike Britanije i SAD, kojima se u poslednjem trenutku pridružilo i osam južnokorejskih, pozvani su da izveštavaju o uništavanju poligona na kojem je Pjongjang izvodio nuklearne probe, što je preduslov za istorijski susret između lidera Severne Koreje Kim Džong Una i SAD Donalda Trampa. Sam susret, zakazan za 12. jun, međutim, i dalje je pod znakom pitanja, jer je najpre Pjongjang, a onda i Vašington, nagovestio mogućnost odlaganja sastanka.

Pročitajte još: Amerikanci u Japan poslali najmoderniji razarač uoči samita Trampa i Kima

Američki državni sekretar Majk Pompeo iz Vašingtona je poručio da Stejt department i Bela kuća i dalje rade na samitu. Dodao je i da bi Severna Koreja mogla da profitira od američkih investicija i tehnologije, ako sprovede denuklearizaciju. Istovremeno preneo je da Kim od SAD očekuje prestanak ekonomskih stega i bezbednosne garancije.

Tokom skorašnjeg posete predsednika Južne Koreje Mun Džae Ina Beloj kući došlo je do novog zaoštravanja odnosa između Seula i Pjongjanga, zbog vojnih vežbi SAD sa Seulom. Severna Koreja je zbog tih vežbi odustala od sastanka sa Južnom Korejom, a zapretila je i da će otkazati planirani sastanak Trampa i Kima u Singapuru.

Razgovori Severne i Južne Koreje na visokom nivou verovatno će, ipak, biti nastavljeni posle 25. maja i završetka zajedničkih vojnih vežbi SAD i Južne Koreje, rekao je portparol južnokorejske vlade. Ostaje pitanje datuma susreta Kima i Trampa.

Pročitajte još:Tramp: Kim ozbiljan oko denuklearizacije, moguće odlaganje samita, ne sviđa mu se ponašanje Kima

PUNGJE RI

Severna Koreja je prošlog meseca najavila da će demontirati poligon Pungje Ri (na slici) na severoistoku zemlje dizanjem u vazduh pristupnih tunela, što su pozdravili Vašington i Seul. Na tom poligonu je Pjongjang sproveo šest nuklearnih proba.