Najuspešnija žena u penjanju na Mont Everest koja se već vratila sa devetog uspona na najviši svetski vrh, rekla je da želi da bude inspiracija svim ženama da i one mogu da ostvare svoje snove.


Lakpa Šerpa vodila je oko 50 planinara sa bratom kada se popela na vrh visok 8.850 metara prošle nedelje čime je probila sopstveni rekord najviše uspona jedne žene na tu planinu.


"Ako neobrazovana žena i samohrana majka može da se popne na Everest devet puta bilo koja žena može da ostvari svoje snove", rekla je Šerpa danas u Katmanduu gde su ona i Kami Rita koji se popeo na Everest rekordnih 22 puta, dobili priznanje od turističke zajednice.


PROČITAJTE JOŠ: Šerpasi na vrhu Mont Everesta vezali konopce, sezona počinje


Četrdesetčetvorogodišnja Lakpa Šerpa nije imala prilike da se školuje jer je morala da počne da zarađuje tako što je nosila opremu i namirnice za planinare.


Ona je rekla da iduće godine hoće da se vrati za još jedan uspon.


"Ljudi stari 70 godina i dalje se penju na Everest, ja nisam ni blizu tih godina", rekla je ona i dodala da je i dalje zdrava i u formi. Po njenim rečima poslednji uspon bio joj je najteži, bilo je puno vetra i snega i grupa je morala da čeka nekoliko dana da stigne do vrha. ;


Šerpa je rekla da se raduje da vidi svoje troje dece u američkoj državi Konektikat gde radi kao peračica sudova u samoposluzi Hol Fuds (Whole Foods Market) u Vest Hartfordu.