Remont ruskog nosača aviona Kuznjecov

B. Vlahović

petak, 27. 04. 2018. u 08:30

Ремонт руског носача авиона Кузњецов

Ruski nosač aviona “Admiral Kuznjecov” Foto mo.rf

Jedini ruski nosač aviona uzima kurs ka luci u blizini murmanska i zaploviće ponovo 2021. Učestvovao u vojnoj intervenciji u Siriji

MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

JEDINI ruski nosač aviona “Admiral Kuznjecov”, koji se sada nalazi na remontu u Rosljakovu u blizini Murmanska, trebalo bi da bude modernizovan u toku dve godine i vratiće se na bojevo dežurstvo 2021. godine.

Pročitajte još: Šojgu: SAD guraju druge zemlje ka novoj trci u naoružanju

Biće mu zamenjeni svi uređaji za napajanje strujom kao i motori, a takođe će biti montiran novi sistem bojevo-informaciono upravljanje “Sigma” pomoću kojeg može da se efikasno koordiniše rad više brodova i letelica.

Dosadašnji raketni kompleksi “Granit” biće zamenjeni mnogo hvaljenim “kalibrima-NK”. Inače, lansirne rampe “kalibara” mogu da se koriste i za superbrze krstareće rakete “oniks” i “cirkon”. Planira se da nosač aviona dobije bolju zaštitu od napada iz vazduha pa će na njemu biti kompleksi “Pancir” i raketni sistemi srednjeg dometa novog pokolenja. Što se tiče aviona, na nosaču će biti lovci "mig-29K" kao i udarni helikopteri KA-52K “katran” i KA-27 za spasilačke operacije.

Pročitajte još: AMERIČKI MEDIJI: Pentagon laže o ruskim PVO sistemima

“Admiral Kuznjecov” je prvi put zaplovio 1991. godine. Konstruisan je u Nevskom projektno-konstruktorskom birou a pravljen je u Nikolajevu u crnomorskom brodogradilištu. Njegova dužina je 302 metra a širina 35,4 metra. Kreće se brzinom 29 čvorova na sat. Posadu te grdosije čini 2.100 mornara i oficira.

Inače, ruski nosač aviona se zvao “Leonid Iljič Brežnjev”, a zatim “Riga”. Posle toga je promenjeno ime u “Tbilisi”. Na kraju je dobio naziv “Admiral Sovjetskog Saveza Kuznjecov”.

“Admiral Kuznjecov” je učestvovao u vojnoj intervenciji u Siriji. Sa njega su poletali avioni koji su gađali ciljeve Islamske države. Do tada ruska palubna avijacija, dakle avioni sa nosača aviona, nikada nisu učestvovali u pravim ratnim akcijama. Radi se o avionima “su-27K” i “mig-29K”.

Na nosaču aviona se takođe nalazi grupa helikoptera. Više od 40 letelica sa “Admirala Kuznjecova” napravilo je 420 letova koji su, kako tvrde u ruskom Ministarstvu odbrane, imali 420 bojevih letova i pogodili su oko 1.200 terorističkih objekata. U to vreme je prilikom sletanja pao u more jedan “mig-29K” ali se pilot katapultirao i spasao. Paluba za poletanje je duga 70,5 metara i biće modernizovana pista kako se ne bi događalo da zbog kidanja sajli za zaustavljanje avioni padaju u more. Takav slučaj je bio kad je “Admiral Kuznjecov” bio u blizini Sirije.

NA ATOMSKI POGON DO 2030.

U januaru ove godine je najavljeno da će do 2030. ruska mornarica dobiti nosač aviona na atomski pogon čiji je projekat već napravljen. Dužina tog nosača aviona biće 330 metara a širina 40. Na njemu će biti do 90 aviona i helikoptera. Planira se da na njemu budu i palubne verzije raketnog sistema S-500 kao i najnoviji tipovi aviona. Početak gradnje tog nosača aviona biće 2020. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije