Ruska vlada odlučila je da protera 23 britanskih diplomata iz zemlje, biće zatvoren Britanski savet u Rusiji i povučen je sporazum o ponovnom otvaranju britanskog konzulata u Sankt Peterburgu, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo je britanskim diplomatama naredilo da napuste Rusiju u roku od nedelju dana, prenela je agencija AP.

PROČITAJTE JOŠ: Ruske diplomate napuštaju Veliku Britaniju 20. marta, Peskov: Optužbe neoprostive

Ruska vlada može da preduzme dalje mere ako Britanija bude preduzela još neki neprijateljski korak prema Rusiji, navedeno je u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ: Lavrov: Rusija će uskoro proterati britanske diplomate; Tramp: Izgleda da su Rusi krivi

BRITANCIMA ĆE BITI DATO VREME ZA ZATVARANjE KONZULATA

Britancima će biti dato vreme za zatvaranje konzulata u Sankt Peterburgu, rekao je neimenovani izvor u ruskom ministarstvu spoljnih poslova agenciji Tass.

Datum zatvaranja biće definisan u skladu za međunarodnim normama, dodao je izvor.

Rusija je danas saopštila da proteruje 23 britanskih diplomata, kao odgovor na proterivanje 23 ruskih diplomata iz Britanije.

Ruska vlada odlučila je i da zatvori Britanski savet u Rusiji i da zatvori britanski konzulat u Sankt Peterburgu.

Ministarstvo je britanskim diplomatama naredilo da napuste Rusiju u roku od nedelju dana.

Rusko ministarstvo je istaklo da ruska vlada može da preduzme dalje mere ako Britanija bude preduzela još neki neprijateljski korak prema Rusiji.

BRITANSKI AMBASADOR:TROVANjE-NAPAD NA MEĐUNARODNE VREDNOSTI

Britanski ambasador u Rusiji Lorens Bristou rekao je danas da je trovanje nervnim agensom bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Engleskoj bio napad na međunarodne vrednosti.

Bristou je jutros bio na razgovoru u ministarstvu spoljnih poslova Rusije, na poziv tog ministarstva, prenela je agencija AP.

"Uvek ćemo uraditi sve što je potrebno da sebe, svoje saveznike i naše vrednosti odbranimo od napada ove vrste, što je napad ne samo na Veliku Britaniju, već i na međunarodni osnovni sistem pravila od kojeg sve zemlje, uključujući Rusiju, zavise u vezi svoje sigurnosti i bezbednosti", rekao je Bristou novinarima posle razgovora u ruskom ministarstvu.

"Ova kriza nastala je kao rezultat užasnog napada u Velikoj Britaniji, nameravanom ubistvu dvoje ljudi, upotrebom hemijskog oružja razvijenog u Rusiji i neprijavljenog u Organizaciji za zabranu upotrebe hemijskog oružja, što je Rusija morala da uradi prema Konvenciji o hemijskom oružju", istakao je Bristou.