PORTPAROL Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u sredu da su vlasti RF preko diplomatskih kanala saopštile Londonu da nemaju nikakve veze sa trovanjem bivšeg pukovnika vojne obaveštajne službe (GRU) Sergeja Skripalja u gradu Solsberiju, u Engleskoj.

Pročitajte još: Lavrov: Optužbe Britanije su predstava, nećemo dozvoliti skretanje pažnje; Rusija: Uništene zalihe hemijskog oružja

- Organizatora trovanja Skripalja i njegove ćerke treba tražiti među onima kojima je u interesu pogoršanje odnosa Londona i Moskve. Nemam konkretne dokaze ali trovanje je mogla da organizuje neka grupa kao što su recimo oligarsi koji su pobegli na Zapad - izjavio je Medvedev. - To je provokacija i tako nešto nije bilo potrebno Rusiji jer u nedelju su izbori, a tu je i Svetsko fudbalsko prvenstvo.

Pročitajte još: Britanija prekida odnose sa Rusijom: Proteruju 23 ruskih diplomata

- Mislim da Englezi nemaju uverljive dokaze i zato i ne daju Rusima da analiziraju otrov. Verujem da će Skripalj ostati živ jer je prošlo nedelju dana od trovanja - objašnjava Medvedev i ističe da nisu slučajno u Britaniji ovih dana prikazivali film o Putinu u kojem govore njegovi protivnici.

Medvedev tvrdi da tajne službe koriste sasvim druge otrove, one biološke koji ne ostavljaju trag. Ti otrovi su u spreju ili se rastvaraju kao prašak u vodi. A bojni otrov "novičok", o kojem se sada piše služi za masovno uništavanje žive sile.

- Mislim da Amerika u to nije umešana jer bi oni to napravili "elegantnije". Nije isključeno da su to napravili lokalni amateri. Uopšte ne verujem da su to učinile profesionalne obaveštajne službe - kategoričan je Medvedev.

Žores Medvedev je brat blizanac poznatog istoričara Roja Medvedeva. Žores je za vreme SSSR hapšen i prisilno slat u ludnicu. Objavio je više od 170 naučnih radova od kojih oko 60 u Engleskoj i autor je knjige "Polonijum u Londonu" u kojoj je analizirao trovanje Aleksandra Litvinjenka.