Optužbe koje je Velika Britanija uputila Rusiji za trovanje otrovnim gasom bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke su politička predstava i skretanje pažnje međunarodne zajednice koje Rusija neće dozvoliti, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je ponovio da nije napravljen napredak u zastoju koji je nastao sa Britanijom zbog trovanja Skripalja, a optužbe Britanije nisu ni snažne ni ozbiljne već su politička predstava koja za cilj ima da skrene pažnju međunarodnoj zajednici, što Rusija neće dozvoliti.

Kako je rekao, ukoliko London pošalje zvaničan zahtev Moskva će na njega odgovoriti u roku od 10 dana.

Pročitajte još - London pakuje "kazneni paket" protiv Rusije

"Kada zvaničan zahtev u vezi sa Skripaljem bude poslat, mi ćemo, u skladu sa našim obavezama po Konvenciji o hemmijskom oružju, pružiti odgovor kroz 10 dana koji će odgovoriti na zahteve tog međunarodnog dokumenta. Međutim, umesto da nam pošalje zahtev, Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja da izvodi političku predstavu", rekao je Lavrov.

On je naglasio da zvanična Moskva nije imala nikakav motiv da otruje Skripala i njegovu ćerku, dok bi možda motiv mogli da imaju upravo oni koji pokušavaju da vode rusofobičnu kampanju.

"U utorak su i strani mediji i naši pomenuli veliki broj argumenata kojima se objašnjava zašto Rusija nije mogla da ima nikakve motive za tako nešto. Takvi motivi sigurno mogu da postoje u umovima onih koji bi voleli da nastave rusofobičnu kampanju u svim sferama ljudske aktivnosti, bez izuzetka", rekao je Lavrov.

RUSKA AMBASADA TRAŽI KONZULARNI JULIJI SKRIPALj


Ruska ambasada u Britaniji planira da zatraži konzularni pristup Juliji Skripalj, koja je otvrovana zajedno sa svojim ocem, bivšim špijunom Sergejom Skripaljem, javio je Rojters pozivajući se na neimenovani izvor Interfaksa.

Kako je prethodno preneo Tass, portparol Kremlja danas je izjavio da Moskva nema nikakve veze sa trovanjem Skripalja nervnim gasom u Britaniji i poručio da Rusija ne prihvata jezik ultimatuma.

"Stav Moskve je dobro poznat, London je o tome obavešten diplomatskim kanalima - Moskva nema nikakve veze sa događajem u Velikoj Britaniji", rekao je Peskov novinarima.

Dmitri Peskov


On je istakao da Moskva ne prihvata apsolutno neosnovane optužbe protiv Rusije, koje nisu potkrepljene dokazima, kao i da ne prihvata jezik ultimatuma.

PROČITAJTE JOŠ - Merkel: Rusija da odgovori na pitanja britanske vlade o špijunu

Na pitanje novinara da li Moskva strahuje da će se naći u međunarodnoj izolaciji zbog ovog slučaja, Peskov odgovara da se Kremlj nada da će prevladati zdrav razum i da će se druge države zamisliti nad tim da li postoje neki dokazi ili ne i koliko mogu biti osnovane bilo kakve optužbe na račun Rusije.

Britanska premijerka Tereza Mej optužila je u ponedeljak Rusiju da stoji iza napada.

Skripalj (66) i njegova kćerka Julija (33) nađeni su u besvesnom stanju 4. marta na klupi u engleskom gradu Solsberiju i od tada se nalaze u bolnici, a u kritičnom stanju je i policajac koji se našao na licu mesta kada su oni pronađeni.

MANTUROV: RUSIJA UNIŠTILA SVE ZALIHE HEMIJSKOG ORUŽJA


Rusija je u potpunosti uništila sve zalihe hemijskog oružja bez izuzetka, izjavio je danas ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov.


"Uništili smo sve zalihe hemijskog oružja bez izuzetka, a koje je napravljeno u vreme Sovjetskog saveza. Taj posao je završen u septembru 2017. godine i zato mi uopšte nemamo hemijsko oružje", rekao je Manturov, prenosi Tass.


Pročitajte još: Uništen sovjetski otrovni "miraz"


Britanska premijerka Tereza Mej optužila je Rusiju da je umešana u trovanje nervnim agensom "Novčok" dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja , a taj slučaj je opisala kao neselektivan i nesmotren napad protiv Velike Britanije.


NOVI ŠEF DIPLOMATIJE NEMAČKE: RUSIJA DA SARAĐUJE U ISTRAZI


Novi nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas pozvao je danas Rusiju da sarađuje u istrazi o napadu nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna u Engleskoj Sergeja Skripalja, za šta britanska premijerka Tereza Mej optužuje Moskvu.


"Ozbiljno shvatamo ocenu britanske vlade i razočaravajuće je što se stiče utisak da Rusija nije voljna da doprinese rasvetljavanju (ovog slučaja)", rekao je Mas u prvom obraćanju u svojstvu šefa nemačke diplomatije.


Moskva, prema njegovim rečima, treba da bude otvorena za transparentnost, prenosi Rojters.


"A jasno je da ovo ne može da prođe bez posledica", rekao je Mas i dodao da Berlin ostaje u bliskom kontaktu sa britanskom vladom.


Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas da EU treba da zauzme zajednički stav o napadu na Skripalja.


Na pitanje nemačke televizije ARD da li može da posreduje između Britanije i Rusije, Merkel je odgovorila:


"Nije reč o posredovanju. Mi veoma ozbiljno shvatamo nalaze britanske vlade. Razgovarala sam telefonom sa Terezom Mej. Predstavićemo zajednički evropski stav".