MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA


ULTIMATUM britanske premijerke Tereze Mej da Rusi do kraja današnjeg dana daju objašnjenje o trovanju emigranta Sergeja Skripalja ili će uslediti "ozbiljnije mere", u Moskvi nisu doživeli dramatično. Ministar spoljnih poslova RF Sergej Lavrov je kazao da je nedopustivo postavljati ultimatume, jer je davno prošlo vreme kolonijalizma.

- Pre nego što nam postavljaju ultimatume treba da ispune svoje međunarodne obaveze. U skladu sa Konvencijom o hemijskom oružju Velika Britanija je bila dužna da odmah saopšti zemlji na koju se sumnja da je kod nje proizveden otrov kako bi njeni eksperti napravili svoju analizu - rekao je Lavrov, uz napomenu da je Moskva zainteresovana za istinu jer je Julija, ćerka Sergeja Skripalja, građanka Rusije. - Čim su se pojavile glasine da je Skripalj otrovan supstancom proizvedenom u Rusiji, mi smo službeno zatražili da naši eksperti naprave analizu tog otrova. Ali nismo dobili potvrdan odgovor iz Londona.

Ruski zvaničnici ponavljaju da nije postojao nijedan racionalan razlog da se otruje ni bivši pukovnik vojne obaveštajne službe Skripalj, koga nazivaju "istrošeni materijal", ni njegova ćerka Julija (33) koja je došla da poseti oca.

U Ministarstvu spoljnih poslova RF su izjavu britanske premijerke okarakterisali kao "cirkuzantski šou", dok je ambasadorka Velike Britanije u Moskvi pozvana na razgovor u rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Britanska policija tvrdi da je Skripalj otrovan nervno-paralitičkim gasom poznatijim kao novičok ("novajlija") napravljenim u Rusiji.

Sergej Skripalj

- Skripalja su direktno otrovale ruske službe ili je ruska država izgubila kontrolu nad opasnim otrovom i dozvolila da on dođe u tuđe ruke - kazala je Tereza Mej, ali u ruskom Savetu Federacije izjavljuju da njene reči ne treba uzimati ozbiljno jer Moskva ne može da odgovori na lažne optužbe.

Veteran ruskih službi, a sada senator Igor Morozov, izjavio je da je Rusija ne samo prestala da proizvodi gas novičok nego je uništila sve zalihe, što su potvrdili i strani posmatrači Organizacije za zabranu hemijskog oružja.

Britanski mediji pišu da rukovodstvo u Londonu može da preduzme nekoliko sankcija protiv Rusije:

* Proterivanje ruskih diplomata

* Objava bojkota Svetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji

* Oduzimanje dozvole za rad TV kompaniji Raša tudej (Rusija danas)

* Objavljivanje računa ruskih političara i oligarha, i njihova blokada. Reč je o 49 računa ruskih činovnika.

Tereza Mej

Oficiri Skotland jarda sada obilaze odbegle ruske biznismene koji žive u Britaniji i interesuju se da li im je neko pretio ili im je ponuđeno da učestvuju u "sumnjivim operacijama". Navodno Skotland jard poseduje fotografije dvojice muškaraca za koje se sumnja da su učestvovali u trovanju Sergeja Skripalja i njegove ćerke.

I KINEZI TRAŽE DOKAZE

OPTUŽBE britanske premijerke Tereze Mej moraju se zasnivati na ozbiljnim dokazima i mi se nadamo da će London izneti svoja saznanja, izjavio je Lu Kan, službeni predstavnik za medije kineskog ministarstva inostranih poslova.

Šta je novičok

GAS novičok je napravljen krajem osamdesetih godina prošlog veka u Naučnom institutu organske hemije i tehnologije. Tada se govorilo da je što se tiče hemijskog oružja on najjači gas u svetu. Tvorci tog otrova su 1991. dobili "Lenjinovu nagradu". Hemijska formula tog gasa dozvoljava da se on napravi neposredno pre upotrebe, a do tada su komponente bezopasne.

BRITANIJI POVERENjE AMERIKE I EU

SJEDINjENE Države u potpunosti veruju u istragu i procenu Ujedinjenog Kraljevstva da je najverovatnije Rusija odgovorna za napad nervnim gasom na Sergeja Skripalja.

- SAD će osuditi Rusiju ukoliko se to poklopi sa britanskim nalazima - rekao je američki predsednik Donald Tramp.

I EU je uz Veliku Britaniju, izjavio je potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis. Upitan da li će EU podržati eventualne akcije protiv Rusije, on je odgovorio "naravno, Britanija može da računa na solidarnost EU po tom pitanju".

- Ako se bude potvrdilo da je Rusija iza toga, biće to veoma ozbiljna stvar - ocenio je u utorak šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel.

Britanska policija saopštila je u utorak da će istraga o napadu hemijskom supstancom na bivšeg britanskog špijuna Sergeja Skripalja trajati više nedelja i da u dosadašnjoj istrazi još nemaju nikog osumnjičenog. I. S.