Mađarska: Fotografija dolila ulje na vatru

Tanjug

16. 12. 2017. u 15:43

Мађарска: Фотографија долила уље на ватру

Foto Tanjug / AP /Ferdinand Ostrop

Fotografija mrtve svinje na kojoj je ispisano ime američkog milijardera Džordža Soroša a koju je na Fejsbuk profilu objavio jedna poslanik vladajućeg Fidesa pokazuje koliko je atmosfera u mađarskoj “zatrovana”

Fotografija mrtve svinje na kojoj je ispisano ime američkog milijardera Džordža Soroša a koju je na Fejsbuk profilu objavio jedna poslanik vladajućeg Fidesa pokazuje koliko je atmosfera u mađarskoj “zatrovana”, ocenjuje “Dojče Vele.

Poslanik odgovoran za objavu fotografije i član partije mađarskog premijera Viktora Orbana, Fides, - Janos Poč - smatra da je fotografija smešna.

Poč je objavio fotografiju na Fejsbuku uz komentar “on je bio Soroš”, a kako piše DW, to bi mogla da bude i igra reči koja bi mogla da se prevede kao “on je bio na redu”.

Uz to, Poč je napisao: “Već imaju jednu svinju manje”.

PROČITAJTE JOŠ: Orban angažovao tajne službe protiv Soroša pred izbore

Fotografija i Počov komentar izazvali su burne reakcije u mađarskoj javnosti.

Više od 1.000 korisnika Fejsbuka osudilo je u komentarima potez poslanika Fidesa.

Poč je nakon toga izjavio da ne razume zašto se ljudi uzbuđuju kad se na fotografiji uopšte ne radi o Džordžu Sorošu.

Njegov pokušaj pravdanja razljutio je još mnogo ljudi, među kojima su se našli i neki konzervativni i umereni poslanici.

Počovu ostavku zatražilo je u međuvremenu više od 120 mađarskih intelektualaca, među kojima su i književnik Đerđ Konrad, filozofi Agnes Heler i Gašpar Mikloš Tamaš, kao i filmski reditelj Ildiki Enjedi.

Oštro je protestovala i Fondacija za otvoreno društvo američkog milijardera.

„To je šokantan napad na Džordža Soroša. Ta fotografija je nastavak duge i tamne tradicije antisemitizma. To je novi primer zvanično prihvaćenog antisemitizma u Mađarskoj Viktora Orbana“, navodi se u saopštenju.

Šef poslaničke grupe stranke Fides, izjavio je da je kritika “sastavni deo antimađarske Soroševe kampanje”, dok je Orban prokomentarisao da “stvari sa svinjokoljom” nisu u nadležnosti vlade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Хајдук Раде

16.12.2017. 17:03

Па зар ЕУРОПЉАНИ немају слободу изражавања и говора!?

dule

16.12.2017. 17:21

Nazvati jednog takvog svinjom kao sto je soros ne povlaci za sobom nikakvu odgovornost osobe koja ga je tako definisala.Moze samo da odgovara za vredjanje njene inteligencije svinje.

Анти Антифа

16.12.2017. 18:06

Требали би Зелени и друпштва за заштиту животиња да протествују због деградације свиња