Fotografija mrtve svinje na kojoj je ispisano ime američkog milijardera Džordža Soroša a koju je na Fejsbuk profilu objavio jedna poslanik vladajućeg Fidesa pokazuje koliko je atmosfera u mađarskoj “zatrovana”, ocenjuje “Dojče Vele.

Poslanik odgovoran za objavu fotografije i član partije mađarskog premijera Viktora Orbana, Fides, - Janos Poč - smatra da je fotografija smešna.

Poč je objavio fotografiju na Fejsbuku uz komentar “on je bio Soroš”, a kako piše DW, to bi mogla da bude i igra reči koja bi mogla da se prevede kao “on je bio na redu”.

Uz to, Poč je napisao: “Već imaju jednu svinju manje”.

PROČITAJTE JOŠ: Orban angažovao tajne službe protiv Soroša pred izbore

Fotografija i Počov komentar izazvali su burne reakcije u mađarskoj javnosti.

Više od 1.000 korisnika Fejsbuka osudilo je u komentarima potez poslanika Fidesa.

Poč je nakon toga izjavio da ne razume zašto se ljudi uzbuđuju kad se na fotografiji uopšte ne radi o Džordžu Sorošu.

Njegov pokušaj pravdanja razljutio je još mnogo ljudi, među kojima su se našli i neki konzervativni i umereni poslanici.

Počovu ostavku zatražilo je u međuvremenu više od 120 mađarskih intelektualaca, među kojima su i književnik Đerđ Konrad, filozofi Agnes Heler i Gašpar Mikloš Tamaš, kao i filmski reditelj Ildiki Enjedi.

Oštro je protestovala i Fondacija za otvoreno društvo američkog milijardera.

„To je šokantan napad na Džordža Soroša. Ta fotografija je nastavak duge i tamne tradicije antisemitizma. To je novi primer zvanično prihvaćenog antisemitizma u Mađarskoj Viktora Orbana“, navodi se u saopštenju.

Šef poslaničke grupe stranke Fides, izjavio je da je kritika “sastavni deo antimađarske Soroševe kampanje”, dok je Orban prokomentarisao da “stvari sa svinjokoljom” nisu u nadležnosti vlade.