OEBS KRITIKUJE SAD I RUSIJU: Neprihvatljivo registrovanje medija kao stranih agenata

Tanjug

16. 11. 2017. u 21:14

Predstavnik OEBS za slobodu medija Arlem Dezir izrazio je danas zabrinutost zbog niza mera SAD i Ruske Federacije kojima se od medija druge zemlje traži da se registruju kao "strani agenti"

ОЕБС КРИТИКУЈЕ САД И РУСИЈУ: Неприхватљиво регистровање медија као страних агената

Foto Tanjug,AP Photo

Predstavnik OEBS za slobodu medija Arlem Dezir izrazio je danas zabrinutost zbog niza mera SAD i Ruske Federacije kojima se od medija druge zemlje traži da se registruju kao "strani agenti", saopštio je OEBS.


Ove nedelje je američko Ministarstvo pravde zatražilo od kompanija koje rade za "Raša tudej" u SAD da se registruju u skladu sa Zakonom o registrovanju stranih agenata dok je juče, kao odgovor, ruska Državna Duma izmenila svoj zakon o masovnim medijima dozvolivši vlastima da pojedine medije nazovu "stranim agentima", navodi se u saopštenju.

Istog dana, više medija povezanih sa SAD, uključujući Glas Amerike i Radio Slobodna Evropa, dobilo je obaveštenje od ruskog Ministarstva pravde o potrebi da se registruju kao "strani agenti".


PROČITAJTE JOŠ: KAO SA NEVLADINIM ORGANIZACIJAMA: Ruski poslanici za novi zakon za strane medijske kuće

"Pozivam i SAD i Rusku Federaciju da ponovo razmotre i uzdrže se od zahteva medijskim entitetima da se registruju kao ''strani agenti'' i da ne preduzimaju dalje korake", istakao je Dezir, izrazivši spremnost da pruži pomoć i SAD i Rusiji da reše ovu situaciju u skladu sa svojim obavezama u pogledu slobode medija.

Dezir je pisao vlastima i SAD i Ruske Federacije upitavši ih za razloge koji stoje iza zahteva da se neke medijske organizacije registruju u skladu sa zakonom o "stranim agentima".

Takođe, postavio je pitanje o posledicama tih zahteva što se tiče sposobnosti dotičnih medija i njihovih novinara da slobodno rade i izveštavaju iz druge zemlje.

Dezir je dodao da će zahtevi o registrovanju u svojstvu "stranih agenata" očigledno nametnuti dodatne administrativne terete dotičnim medijskim organizacijama i stigmatizovati njih i njihove novinare.

Podstio je da su se zemlje učesnice OEBS dobrovoljno obavezale, uključujući putem Helsinškog završnog akta iz 1975, da "im cilj bude olakšavaje slobodnije i šireg širenja informacija svih vrsta, da ohrabruju saradnju na polju informisanja i razmenu informacija s drugim zemljama, kao i da poboljšaju uslove pod kojima novinari iz jedne zemlje obavalju profesiju u drugoj zemlji".

"Nazivanje medijskih entiteta ''stranim agentima'' je opasna praksa jer može da suzi prostor za slobodu medija", zaključio je Dezir, istakavši da zakon o stranim agentima ne bi trebalo da se odnosi na medije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

zaliv.net

16.11.2017. 21:25

Nisu Rusi zapoceli ovu hajku vec USA. Rusi primenjuju isti recept i rade na nacin kako to rade americki mediji i sad njima smeta to...kao da su oni privilegovani da kroz medije stite svoje nacionalne interese, kad ameri rade to moze al eto kad rusi to rade ih to je propaganda.

Дуле

16.11.2017. 21:54

@zaliv.net - Браво за коментар. Римљани нису пропали зато што су били слаби већ зато што су били арогантни.