Više od 20 migranata povređeno je danas u masovnoj tuči koja je izbila između Avganistanaca i Afrikanaca u blizini francuske luke Kalea, saopštili su lokalni zvaničnici.

Tuča, u kojoj je učestvovalo oko 200 ljudi, počela je u noći između ponedeljka i utorka, a nastavila se danas po podne, pri čemu su neki migranti bili naoružani metalnim šipkama i štapovima, prenosi AFP.

Lokalne vlasti u Kaleu saopštile su da je ukupno 20 osoba povređeno, većinom u toku noći, dok je kancelarija lokalnog tužioca navela da je pet osoba uhapšeno.

Tuča je izbila nakon svađe koju je uzrokovao jedan migrant u alkoholisanom stanu dok je lokalna dobrotvorna organizacija delila migrantima besplatnu hranu.

Kale je, inače, "magnet" za migrante koji žele da stignu do Britanije, koja se nalazi nedaleko od te luke - odmah preko La Manša.

Lokalne vlasti i francuska vlada rešene su da zaustave širenje improvizovanih migrantskih kampova oko lučke oblasti, ali su nedavno, odlukom suda, bile prinuđene da migrantima obezbede osnove sanitarne objekte.

Tuče i pokušaji provaljivanja u kamione koji idu ka Britaniji česti su problemi s kojima se policija suočava u okolini Kalea, napominje francuska agencija, uz podsećanje da je početkom jula u tuči između afričkih migranata iz Eritreje i Etiopije povređeno 16 osoba.