Borislav Komad: Istorija sa TV ekrana

Borislav Komad, novinar

10. 08. 2017. u 13:47

Борислав Комад: Историја са ТВ екрана
Nepoznavanje istorije za milione građana SAD odgovara vođama ove države, da bi svoje sugrađane uverili kako su oni uvek u pravu. Ta neupućenost bila bi samo njihov problem, ali su je mnogi skupo platili

DESETINE miliona stanovnika Sjedinjenih Američkih Država inače, nesklonih poznavanju svoje istorije i istorije svetskih nacija, bili su ne malo iznenađeni kad su nedavno čuli da je njihova zemlja u Prvi svetski rat na evropskom tlu stupila samo godinu dana pre njegovog završetka.

Da gazda Bele kuće Donald Džon Tramp u Parizu nije prisustvovao proslavi stote godišnjice ulaska njegove zemlje u Veliki rat ne bi ni to znali, ali zahvaljujući TV snimcima konačno su saznali za i tu, za njih nepoznanicu. Učeći istoriju sa ekrana Si-En-Ena i ostalih tamošnjih televizijskih stanica bili su uvereni da su njihovi vojaci, u stvari, odlučili ishod četvorogodišnjeg rata.

Nije to, međutim, prvi slučaj nepoznavanja ni svoje, ni tuđe istorije. Jer, kad se sve sabere i oduzme, SAD su, kad je reč o sukobima na evropskom tlu u oba svetska rata koja su trajala ukupno devet godina, ratovale na strani pobednika samo četrdesetak meseci!

Iskrcali su se na Siciliju 1943. godine, a zatim 1944. godine, opet kao i u Prvom svetskom ratu iskrcali se u Normandiji godinu pre nego što je sovjetski maršal Georgi Konstantinovič Žukov pobednički umarširao u Berlin.

Interesantno je, međutim, da je vojska SAD, za razliku od svog delimičnog učešća u dva svetska rata, imala i dva posleratna sukoba u kojima je učestvovala od prvog do poslednjeg dana: bilo je to u Koreji i Vijetnamu i iz oba je izašla povijena repa sa visoko uzdignutim belim zastavama, uz izuzetak rata sa Japanom na azijskom kontinentu, zahvaljujući atomskim bombama.

Nepoznavanje istorije za milione građana SAD odgovara vođama ove države, da bi svoje sugrađane uverili kako su oni uvek u pravu. Ta neupućenost u svoju i tuđu prošlost bila bi samo njihov problem, ali su je mnogi, među njima i mi, 1999. godine, skupo platili jer su propagandom ubedili svoje sugrađane da nas je trebalo uništiti kao "loše momke" ne znajući da smo potomci naroda koji je od početka pa do kraja u dva velika svetska rata bio na strani pobednika.

A krunski dokaz za milione stanovnika SAD koliko su nezainteresovani i neupućeni u svet van njenih obala je podatak za Riplija: samo sedam odsto njihovih građana, verovali ili ne, poseduje pasoše!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

PRAVDIC

11.08.2017. 08:15

Amerikancima ne treba istorija. Oni jako dobro zive u sadasnjosti. Politicki su nezainteresovani jer nemaju vremena za to od raznih hobija koje mogu sebi da priuste. A i putovonje u inostranstvo nije interesantno jer je priroda lepa i raznovrsna. Potpuno ih razumem.