Tenzije između Izraela i Mađarske eskalirale su zbog anti-semitskih poruka u izbornoj kampanji mađarskog premijera Viktora Orbana, samo deset dana pre nego što bi izraelski premijer Benjamin Netanjahu trebalo da otputuje u Budimpeštu na diplomatski samit.

Izraelski ambasador u Budimpešti Josi Amrani je u nesvakidašnje oštrom saopštenju pozvao Orbana i njegovu partiju da uklone postere postavljene širom zemlje protiv američkog milijardera, Jevrejina rođenog u Mađarskoj, Džordža Soroša, prenosi izraelski dnevnik "Harec''''.

"Pozivam one koji učestvuju u trenutnoj kampanji sa bilbordima i odgovorne za to da razmotre posledice. Nema dobitka u takvoj kampanji imajući u vidu istorijsku lekciju. U ovom trenutku nezavisno od političke kritike određene osobe, kampanja ne samo da evocira uspomene, već je i posejala mržnju i strah", napisao je Amrani u saopštenju koje je odobrilo Ministarstvo spoljnih poslova u Jerusalimu.

Ambasador je objasnio da je moralna odgovornost da se podigne glas i pozovu relevantne vlasti da iskoriste svoju moc i to okončaju.

Kako se navodi, tenzije su usledile u nezgodnom periodu upravo zbog sastanka Netanijahua i Orbana koji je zakazan za 18. jul.

To će biti prva poseta jednog izraelskog premijera Madarskoj u poslednje tri decenije, a sledećeg dana predviđen je sastanak Orbana i Netanijahua s liderima Češke, Slovačke i Poljske.

Mađarsko Ministarstvo spoljnih poslova je u svom saopštenju odbacilo kritike, rekavši da je mađarska "dužnost da brani zemlju i njene građane" i da "baš kao i Izrael takođe preduzima korake protiv svakog ko predstavlja rizik za nacionalnu bezbednost zemlje i njene građane"

Širom Mađarske u poslednjih nekoliko dana pojavili su se posteri sa Soroševom slikom kako se smeje uz potpis: "Ne dozvolimo da se Soroš poslednji smeje".

Neki od postera su bili zalepljeni na pod u vozovima u mađarskoj prestonici i drugim gradovima i svako ko uđe morao bi da stane na njih.

Kako se navodi, Orban i njegova stranka Fides napadaju Soroša zbog njegove aktivnosti koja je protivna oštroj Mađarskoj politici protiv ulaska muslimanskih izbeglica u zemlju.

Orban i Fides tvrde da Soroš finansira građanske grupe i liberalna udruženja u Mađarskoj u cilju omogućavanja da se milioni migranata nasele u toj zemlji.

Jevrejska zajednica u Mađarskoj koja broji više od 100.000 Jevreja, veoma je zabrinuta zbog poruka Orbanove kampanje, pogotovo onih protiv Soroša, u svetlu činjenice da mnogi Mađari njega smatraju pre svega Jevrejinom, navodi se.

Predstavnici jevrejske zajednice preneli su izraelskoj ambasadi svoju zabrinutost povodom, kako su ih opisali, antisemitski intoniranih postera koji ohrabruju atmosferu agresije protiv Jevreja.

Šef federacije jevrejskih zajednica Andraš Hajzler je u pismu prošle nedelje tražio od Orbana da zaustavi kampanju zbog antisemitske sadržine, međutim Orban je u petak odgovorio da kampanja neće biti suspendovana i da mu je dužnost da štiti Mađarsku od nelegalne imigracije, nazivajući pritom Soroša "milijarderom špekulantom", navodi izraelski dnevnik.