ŽESTOK UDARAC SOROŠU: Mađarska usvojila zakon o NVO finansiranim iz inostranstva

Tanjug

13. 06. 2017. u 16:44

ЖЕСТОК УДАРАЦ СОРОШУ: Мађарска усвојила закон о НВО финансираним из иностранства

Džordž Soroš, Foto Tanjug,Olivier Hoslet, Pool Photo via AP

Zakon je usvojen uprkos protestima međunarodne zajednice, a smatra se da je njegova meta američki milijarder Džordž Soroš, koji je u Budimpešti osnovao Centralno evropski univerzitet

Mađarski parlament usvojio je danas zakon o nevladinim organizacijama koje se finansiraju iz inostranstva.

Zakon je usvojen uprkos protestima međunarodne zajednice, a smatra se da je njegova meta američki milijarder Džordž Soroš, koji je u Budimpešti osnovao Centralno evropski univerzitet, preneo je AFP.

Zakonom, za koji su danas glasale vladajuće partije predvođene premijerom Viktorom Orbanom, nalaže se grupama koje dobijaju više od oko 26.000 dolara godišnje iz inostranstva da to prijave sudovima i objave na većini njihovih onlajn i štampanih publikacija.

Nevladine organizacije će takođe morati da navedu sponzore iz inostranstva koji im daju više od oko 1.800 dolara godišnje.

U amandmanima na zakon uzete su u obzir neke od preporuka Venecijanske komisije, evropske grupe pravnih stručnjaka, ali je većina spornih propisa ostala na mestu, ističe AP.

Orbanova vlada kaže da su mere usmerene na povećanje transparentnosti, kao i na borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Ipak, kritičari vide zakon kao deo njegovh napora da uguši različita mišljenja i poveća kontrolu nad javnim diskursom.

Ervopska komisija i UN su osudile zakon navodeći da bi mogao da "diskriminiše i delegitimiše" nevladine organizacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

KAD CE SRPSKA VLADA DA USVOJI ZAKON PROTIV PETOKOLONASA

13.06.2017. 17:33

NVO su u sluzbi pljackasa, kao sto je Soros. Da je Srbija normalna drzava, morala bi na stotine takvih da pohapsi, posebno one koji su 90-tih donosili (otvoreno su se hvalili) novac koji im je Soros slao do Budimpeste, kojim su placali rusenje Slobodana Milosevica i srpske vlasti.

Јабре

13.06.2017. 20:52

@KAD CE SRPSKA VLADA DA USVOJI ZAKON PROTIV PETOKOLONASA - Требао је Слобо СМЕРШ да оснује да провозају Чеду и Чанка преко Бранковог моста.

Саша

13.06.2017. 17:36

За спас Србије овакав закон треба хитно усвојити исти овакав закон. Да видимо ко финансира ове наше.

Razvojnik

13.06.2017. 17:47

Dakle možemo u Mađarskoj, očekivati početak proleća usred leta. Naći će se neki krajnje banalni razlog za početak masovnih prosveda, koji će polako prerasti u nasilne demonstracije. Orban će postati diktator protiv koga će sva sredstva biti dozvoljena.

Анти Антифа

13.06.2017. 18:31

Тзв НВО су у Србији антидравне организације финансиране споља

Јабре

13.06.2017. 20:52

@Анти Антифа - То све треба забранити а стране агенте и домаће колабораторе похапсити !

Шатор

13.06.2017. 20:17

Кажу притисак на удружења што ће објавити ко их финансира и колико. Какав је ту проблем, осим ако су им нечасне намјере и још нечаснији патрони? То је само потврда да је то све муљ.Ко има имало мозга то је видио одавно а сада ево и corpus delicti за оне без њега.

Јабре

13.06.2017. 20:50

Свака част и Србија би то тебала да уради али већ за 26 $ јер знамо какви су наши петоколонаши.

Mr. Dragan

13.06.2017. 22:13

Zabraniti, nego kako sve one NVO-e koje se finansiraju iz stranih izvora i rade protiv drzave.

ППНС

14.06.2017. 16:52

Устав Мађарске - Члан 20.(1) Свако има право на физичко и ментално здравље.(2) Мађарска ће промовисати остваривање права наведених у ставу (1) обезбеђујући да њена пољопривреда остане без иједног генетички модификованог организма, омогућавајући приступ здравој храни и води за пиће, управљајући индустријском безбедношћу.

ranko75

06.07.2017. 20:37

Taj zakon je prva uvela SAD jos 1937.Onda Rusija pre nekoliko godina,i sada Madjarska.To rade zemlje koje hoce da cuvaju svoj suverenitet i da se zavede red i pravila u cilju da se zna ko je strani agent a ko su domace politicke snage. Ako dobija pare iz inostranstva onda je on strani agent i ne moze da prodaje volju svojih gazdi narodu za volju tog samog naroda.Onaj ko nece da uvede takav zakon ne zeli da njegova zemlja bude suverena.Sada terajte poslanike da se stavi na dnevni red takav zakon!