Ko je Salman Abedi, napadač iz Mančestera?

Tanjug

sreda, 24. 05. 2017. u 10:23

Ко је Салман Абеди, нападач из Манчестера?

Foto Tanjug/AP Photo/Emilio Morenatt

Salman Abedi identifikovan je kao osumnjičeni za samoubilački bombaški napad na koncertu u Mančesteru, u kojem su 22 osobe ubijene
Salman Abedi identifikovan je kao osumnjičeni za samoubilački bombaški napad na koncertu u Mančesteru, u kojem su 22 osobe ubijene, a britanski "San" je na naslovnoj strani objavio njegovu fotografiju zajedno sa osmogodišnjom žrtvom Safi.

Britanska premijerka Tereza Mej je potvrdila da je Abedi (23) rođen i odrastao u Britaniji.

Abedi je iz Mančestera, a roditelji su mu libijskog porekla. Od ranije je poznat britanskim vlastima.

Njegovi roditelji su emigrirali iz Libije u London, a potom su se preselili u južno predgrađe Mančestera, gde su živeli najmanje 10 godina, navode američki zvaničnici.

Kako je preneo Rojters, policija je u utorak pretresla kuću u naselju gde je Abedi živeo.

Istražitelji ispitiju da li je Abedi putovao u Libiju i da li je bio u kontaktu sa Islamskom državom, navode izvori američke vlade.

"Tajms" piše da se veruje da se Abedi nedavno u Britaniju vratio iz Libije.

Veruje se i da je putovao vozom iz Londona pre napada.

Oglasio se i Salford univerzitet, potvrdivši da je Abedi bio jedan od njihovih studenata i navodeći da pomažu policiji u istrazi.

Mančesterska policija saopštila je juče da je uhapšen 23-godišnji muškarac u vezi sa bombaškim napadom u Mančesteru, a mediji spekulišu da je u pitanju Abedijev brat.

Abedi je imao i sestru Džomnu Abedi, navode američki bezbednosni zvaničnici.

Danny Lawson PA via AP

Predstavnik džamije Didzberi u Mančesteru rekao je da su Abedijev otac i brat dolazili u tu džamiju, dok je Salman Abedi išao u drugu.

"Uspeo sam da stupim u kontakt s čovekom koji poznaje njegovu porodicu. On je potvrdio da su se njegov otac, sestra i ostatak porodice preselili u Libiju, odmah pošto je ubijen Moamer Gadafi", kazao je predstavnik džamije Abdala Jusef.

Kako je kazao, moguće je da su braća od tada bila na relaciji Libija-Britanija.

Islamska država preuzela je odgovornost za samoubilački napad na koncertu američke pevačice Arijane Grande u Mančesteru, kada su poginule 22 osobe, a desetine povređene.


Danny Lawson PA via AP


ABEDI VEROVATNO IMAO SAUČESNIKE

Napadač iz Mančestera, koji je u bombaškom samoubilačkom napadu na koncertu ubio 22 osobe, najverovatnije nije delovao sam, izjavila je danas britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rud.

Rud je potvrdila da je osumnjičeni, koji je identifikovan kao Salman Abedi, poznat od ranije bezbednosnim službama.

"Izgleda da je verovatno, da je moguće, da on to nije uradio sam. Obaveštajne službe i policija prate tragove da bi dobili informacije...kako bi bili bezbedni", rekla je Rud za BBC radio, preneo je Rojters.

Rud je prokomentarisala i to što su neki detalji istrage "procureli" u inostranstvo, u SAD, nazivajući to "iritantnim".

Rud je istkla da je "bila jasna sa prijateljima" da se to ne sme ponoviti.

BBC navodi i da će premijerka Tereza Mej dana održati novi sastanak Odbora Kobra za reagovanje u kriznim situacijama.

Peter Byrne/PA via AP

Mej je prethodno objavila da je Velika Britanija podigla nivo pretnje od terorizma na "kritičan" što znaci da se smatra da je neizbežan novi napad.

Islamska država preuzela je odgovornost za sinoćnji samoubilački napad na koncertu američke pevačice Arijane Grande u Mančesteru, kada su 22 osobe poginule, a na desetine povređeno.Komentari (1)