Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjavio je danas da je bio zatvoren sedam godina bez optužbe, a da mu je ime oklevetano.

"Zatvoren sedam godina bez optužbe, dok su moja deca odrastala, a ime oklevetano", napisao je on na svom Tviter nalogu, prenosi Tass.

Kako se navodi, to je prva Asanžova objava nakon što je švedsko tužilaštvo odbacilo preliminarnu istragu protiv njega zbog optužbe za silovanje, što je bio razlog za njegov boravak u ambasadi Ekvadora u Londonu od 2012. godine.

"Glavni tužilac Mariane Ni danas je odlučila da obustavi preliminarnu istragu o sumnji na silovanje koja se tiče Džulijana Asanža", navodi se u saopštenju kancelarije tužioca.

EKVADOR TRAŽI OD VELIKE BRITANIJE SIGURAN PROLAZ
Vlada Ekvadora zatražila je od Velike Britanije da omogući osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu bezbedan prolaz, kako bi mu omogućila azil u Južnoj Americi. Ranije danas britanska policija je saopštila da će Asanž biti uhapšen kada izađe iz ambasade Ekvadora u Londonu, bez obzira na odluku švedskog tužilaštva da odbaci preliminarnu istragu protiv njega zbog navodnog silovanja u Švedskoj, prenosi Rojters.
Asanž (45) živi u ambasadi Ekvadora u Londonu od 2012, nakon što je tu pobegao kako bi izbegao ekstradiciju Švedskoj zbog optužbe za silovanje, koje on poriče.

Britanska policija saopštila je da će on biti uhapšen ako napusti ambasadu.

Iz Vikiliksa je saopšteno da Ujedinjeno Kraljevstvo nije ni potvrdilo ni negiralo da je stigao američki zahtev za izručenje, prenosi BBC.

ŽENA KOJA JE OPTUŽILA ASANŽA U ŠOKU

Žena koja je optužila osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža za silovanje nazvala je odluku švedskog tužilaštva da odbaci optužbe protiv Asanža "skandalom" kao i da je šokirana, izjavio je danas njen advokat.

"To je skandal da osumnjičeni silovatelj može da pobegne pravdi i time izbegne suđenje. Moj klijent je u šoku i ni jedna odluka neće promeniti njeno mišljenje da ju je Asanž silovao", rekla je advokat Elizabet Fric.


ŠVEDSKA POVUKLA POTERNICU JER JOJ ASANŽ NE MOŽE BITI IZRUČEN

Švedska javna tužiteljka Marijane Ni izjavila je da je povukla evropsku poternicu za osnivačem Vikiliksa Džulijanom Asanžom po optužbama za seksualno zlostavljanje jer je zaključila da njegovo izručenje Švedskoj neće biti moguće.

"On je pokušao sve da izbegne švedske i britanske pravne vlasti. Moja procena je da on ne može biti izručen u doglednoj budućnosti", rekla je Ni na konferenciji za novinare u Stokholmu, prenosi AP.

Ni je napomenula da bi istraga protiv Asanža na osnovu optužbi za seksualne prestupe mogla biti ponovo pokrenuta ukoliko se on u Švedsku vrati pre nego što tužba zastari 2020. godine.

Švedska tužiteljka je rekla i da ona ne može da kaže da li je Asanž kriv ili nije.

Švedsko tužilaštvo je, inače, 18. novembra 2010. godine protiv Asanža izdalo evropsku poternicu po optužbama za seksualni napad na dve Šveđanke, dok Asanž negira da je kriv i tvrdi da su te dve devojke pristale na seksualni odnos s njim, podseća AFP.


ASANŽOV ADVOKAT: OBUSTAVA ISTRAGE JE KRAJ NOĆNE MORE

Advokat osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža Kristof Marčand pozdravio je odluku švedskog tužilaštva da odustane od sedmogodišnje istrage o silovanju koja se vodi protiv Asanža, rekavši da je ta odluka "kraj njegove noćne more".

"Čekali smo dugo na ovu odluku. Džulijan Asanž je bio žrtva velike zloupotrebe postupka. Jako smo zadovoljni i veoma dirnuti, jer ovo označava kraj njegove noćne more", rekao je Marčand, član Asanžovog pravnog tima čije je sedište u Briselu.

On je dodao i da Asanžovi advokati, koji su raspoređeni širom sveta, razmatraju implikacije ove odluke, prenosi AFP.

Asanž je postavio na Tviter svoju sliku na kojoj se široko smeje, ne ostavljajući nikakav komentar.

"Glavni tužilac Marian Naj danas je odlučila da prekine preliminarnu istragu o navodnom silovanju koje se stavlja na teret Asanžu", saopšteno je iz kancelarije tužiteljke.

Istovremeno, britanska policija je saopštila da će Asanž ipak biti uhapšen ukoliko napusti ambasadu Ekvadora u Londonu.

"Sud u Vestminsteru izdao je nalog za hapšenje Džulijana Asanža na osnovu toga što se nije predao sudu 29. juna 2012. godine. Metropoliten policija je dužna da izvrsi taj nalog nakon što on napusti ambasadu", navela je policija u saopštenju, prenosi Rojters.


TRAŽIĆEMO POMOĆ OD MAKRONA

Advokat Džulijana Asanža Huan Branko izjavio je danas da će tražiti od francuskog predsednika da interveniše u korist osnivača Vikiliksa.

Asanžov advokat je u Parizu kazao da bi voleo da Makron pomogne njegovom klijentu da napusti ambasadu Ekvadora u Londonu.

"Potrebna nam je politička intervencija kako bi smo okončali ovu situaciju. On je jedini politički zatvorenih u zapadnoj Evropi", rekao je advokat agenciji AP.