Kralj Holandije Vilem Aleksander već 21 godinu radi kao kopilot u aviokompaniji KLM, a putnici nisu mogli ni da posumnjaju da ih baš on prevozi do željene destinacije.

Nedavno je kralj novinarima otkrio kako u tajnosti dva puta mesečno ima ulogu kopilota na komercijalnim letovima, prenosi Skaj Njuz“ .

Putnici su možda mogli da prepoznaju glas svog kralja kada ih je obaveštavao o vremenskim uslovima i trenutku kada će sleteti, ali nikada nije otkriveno da je to baš on.

KLM planira da povuče flotu manjih Foker 70 aviona kojima je upravljao kralj i to znači da će on sad morati da nauči da upravlja Boingom 737.

Pedesetogodišnji kralj opisao je svoje povremeno letenje kao hobi i da je opuštajuće to što ponekad može da ostavi svoje kraljevske dužnosti i da se koncentriše na letenje.

Kralj kaže da ne namerava da nauči da upravlja većim avionom jer letovi na njima podrazumevaju da mora negde da se prenoći, a on u hitnom slučaju ne bi mogao odmah da se vrati u Holandiju.

O tome što je krio čime se bavi kralj je rekao sledeće:

- Prednost je što uvek kada se obraćam putnicima i kada im uputim dobrodošlicu mogu da kažem da govorim u ime kapetana i posade i ne moram da izgovorim svoje ime, i dodao kako ga većina ljudi ustvari ni ne sluša.