Oland: Francuzi će 7. maja odrediti svoju evropsku sudbinu

Tanjug

subota, 29. 04. 2017. u 17:45

Оланд: Французи ће 7. маја одредити своју европску судбину

Foto Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je danas da će Francuzi morati da donesu odluku o svojoj budućnosti u Evropi na predsedničkim izborima 7. maja
Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je danas da će Francuzi morati da donesu odluku o svojoj budućnosti u Evropi na predsedničkim izborima 7. maja kada će birati između evropski nastrojenog Emanuela Makrona i antievropske Marin Le Pen, javlja AFP.

Govoreći na poslednjen samitu lidera EU kao predsednik Francuske, Oland je rekao da Francuzi zbog svega treba da ostanu u EU, taktički podržavši Makrona koji je bio ministar ekonomije u Olandovoj administraciji.

"Francuzi dobijaju sve ostankom u EU", rekao je Oland novinarima na samitu gde je tema bila izlazak Velike Britanije iz bloka.

Francuska će se van bloka samo suočiti sa teškoćama, upozorio je Oland dodavši da bez EU "nema sigurnosti, nema garancija, nema jedinstvenog tržista".

Izvan bloka "nema jedinstvenog tržišta, što može da znači prepreku i opasnost po državu", rekao je on.

Le Pen je ranije danas rekla da bi odabrala evroskeptičnog premijera, Nikolasa Dipon-Enjana koji nije pripadnik njene stranke, ukoliko pobedi u drugom krugu izbora zakazanom za 7. maj.

Uprkos tome što ankete pokazuju da je 20 poena iza Makrona u popularnosti, ona pokušava da pridobije široku podršku kako bi imala šansu u drugom krugu izbora, navodi agencija.

Le Penova, koja želi da povuče Francusku iz Evropske unije, rekla je reporterima da ona i Dipon-Enjan dele "zajednički projekat koji će promovisati zajedno".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije