MAKRON I LE PENOVA: Susret bez rukovanja

Goran ČVOROVIĆ

sreda, 26. 04. 2017. u 12:54

МАКРОН И ЛЕ ПЕНОВА: Сусрет без руковања

Francuska se uz prisustvo predsednika Olanda i predsedničkih kandidata Makrona i Le Penove oprostila od policajca / Foto: Tanjug / AP

Nema predaha, predsednički kandidati nastavili kampanju. Pobednici prvog kruga na skupu ubijenom policajcu

PARIZ
OD STALNOG DOPISNIKA


FRANCUSKA je
u utorak odala počast policajcu Gzavijeu Žiželeu (37), ubijenom u četvrtak uveče na Jelisejskim poljima ispred Turskog kulturnog centra na ceremoniji kojom je predsedavao šef države Fransoa Oland i gde su prisustvovali Emanuel Makron i Marin le Pen.

Odlazeći predsednik je, zbog nacionalnog jedinstva, na ovaj događaj pozvao oba kandidata iz drugog kruga predsedničkih izbora. Prva je došla Marin le Pen, a zatim i Emanuel Makron. Jedno drugom nisu uputili ni pogled, a nije bilo ni rukovanja.

Prethodno je objavljeno da je Marin le Pen čelo svoje stranke "Nacionalni front" simbolično predala evropskom poslaniku Žan-Fransoa Žalku, za vreme dok traje drugi krug, a možda i na duže, ako bude pobedila.

Omaž je pokazao u koliko specifičnoj situaciji se trenutno nalazi Francuska, usred vanrednog stanja i konstantne terorističke pretnje. Slično je bilo i pre pet godina, na svega nekoliko dana pred prvi krug, kada su ceremoniji ispraćaja čuvara reda koje je ubio terorista Mohamed Merah prisustvovali tadašnji predsednički kandidati.

U krugu pariske prefekture, uz porodicu stradalog, se okupio veliki broj Žiželeovih kolega. Oproštaj je prenošen i na velikom spoljnom ekranu. Nije tajna da među policajcima, u principu, Marin le Pen ima dosta pristalica. S druge strane, Makron se pozdravljao s poznatim licima, s kojima je donedavno sedeo u vladi.

Mnogi policajci su ogorčeni situacijom u kojoj se nalaze. U njima se mešaju osećanja tuge, solidarnosti i ljutnje. U slučaju tragedija, kakva je bila i ubistvo Žiželea, cela nacija je uz njih. Ali, u svakodnevnoj situaciji, žale se da su premoreni, da ih napadaju i da im hronično nedostaju sredstva za rad.

Odmah posle skupa, predsednički kandidati su nastavili kampanju. Agilnija je, čini se, bila Marin le Pen, koja je još ujutro krenula u obilazak potencijalnih birača. Nju su sa dosta simpatija dočekali zaposleni u pariskoj tržnici Ranžis, gde se zadržala tri i po sata i dobila buket cveća. Po podne, Makron je obišao bolnicu u kojoj se leče žrtve saobraćajnih nesreća.

Gostujući na televiziji, Le Penova je sama procenila da je odnos između nje i Makrona trenutno 60 prema 40 i da je "tih malih deset procenata i te kako moguće stići". Ona je poručila da u izborima nema aritmetike, već samo dinamike. Prema nekim procenama, može da računa na otprilike trećinu glasova desničara Fransoa Fijona i četvrtinu birača krajnjeg levičara Žan-Lika Melanšona.

S druge strane, liberalni centrista Makron je i dobijao glasove podrške nekih visokih političara različitih orijentacija. Predsednik skupštine Korzike, nacionalnista Žan Gi Talamani, pozvao je da se glasa protiv Le Penove.


RUSKI HAKERI "U IGRI"

GRUPA za bezbednost na internetu saopštila je da je Makronova kampanja prošlog meseca bila meta ruske hakerske grupe "Paun storm". Za tu grupu se veruje da stoji iza prošlogodišnjeg napada na američki Demokratski nacionalni komitet, a veruje se i da je povezana sa ruskim bezbednosnim snagama, dok je Moskva viđena kao veliki pristalica Makronovog rivala na predsedničkim izborima Marin le Pen. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov po podne je odbacio ove navode.

PROFESORKA BRIŽIT

UZ Emanuela Makrona (39) u predizbornoj kampanji redovno se pojavljuje njegova supruga Brižit Tronje, 24 godine starija od njega, koja mu je, inače, bila profesorka. Ljubav između njih cveta. U braku su od 2007. godine. Ona iz prethodnog braka ima troje dece i šestoro unučadi. Protivnici su početkom ove godine pokušali da Makronu "smeste" homoseksualnu vezu s direktorom francuskog radija Matjeom Galeom (40), ali je on to odlučno demantovao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)