IZBORI U FRANCUSKOJ: Ko su Emanuel Makron i Marin le Pen?

Tanjug

ponedeljak, 24. 04. 2017. u 12:46

ИЗБОРИ У ФРАНЦУСКОЈ: Ко су Емануел Макрон и Марин ле Пен?

Emanuel Makron i Marin le Pen
Foto: Tanjug/AP/Christophe Ena, Frank Augstein

Emanuel Makron, osnivač i lider nezavisnog pokreta "U marš!", bivši je bankar. Marin Le Pen, vođa francuskog desničarskog Nacionalnog fronta ima tvrdokoran stav o imigraciji
Emanuel Makron, osnivač i lider nezavisnog pokreta "U marš!", koji je ušao u dugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj, bivši je bankar koji se nikada dosad nije kandidovao na izborima, a bio je ekonomski savetnik sadašnjem predsedniku Fransoa Olandu i potom ministar ekonomije.

Na poziciji ministra, Makron (39) je ukinuo propise koji su do tada važili u nekim industrijskim sektorima i dozvolio da prodavnice duže rade nedeljom, navodi Bi-Bi-Si.

Radio je za socijalističku vladu, ali su mu se pojedini u levom krilu partije suprostavili.

Makron ima plan o javnim investicijama vredan 50 milijardi evra koji bi obuhvatio obuku za posao, prelazak sa uglja kao energetskog izvora na obnovljive izvore energije i modernizaciju infrastrukture.

Takođe predviđa značajna smanjenja poreza za korporacije i i više prostora za kompanije u pregovorima o 35-časovnoj radnoj nedelji.

Namerava da smanji stopu nezaposlenosti sa sadašnjih 9,7 na sedam odsto, ali i da zabrani upotrebu mobilnih telefona u školama za mlađe od 15 godina.


MARIN LE PEN: MAKRON "SLAB U SUOČAVANjU SA ISLAMSKIM TERORIZMOM" Francuska desničarska kandidatkinja na predsedničkim izborima Marin Le Pen već je počela kampanju za drugi krug izbora napadom na svog rivala centristu Emanuela Makrona, koga je optužila da je "slab" u suočavanju sa islamskim terorizmom.
"Ja sam na terenu kako bi se susrela sa francuskim narodom i skrenula pažnju na važne teme, uključujući islamski terorizam, a najmanje što možemo da kažemo je da je gospodin Makron slab u pogledu tog pitanja", rekla je Le Penova novinarima, samo dan nakon prve runde izbora u kojoj su se ona i Makron kvalifikovali za drugi krug, prenosi Rojters.
Ona je istakla da Makron nema plan kako da zaštiti francuski narod od islamističkih opasnosti i da je drugi krug u kome će se 7. maja boriti protiv Makrona zapravo referendum o "nekontrolisanoj globalizaciji."

Makron sebe predstavlja kao "neprijatelja nacionalizma" i kandidata "otvorene Francuske koja ima svoje interese - bezbednosne, ekonomske i socijalne, koje želi da brani, ali operiše u otvorenom svetu".
Marin Le Pen, liderka francuskog desničarskog Nacionalnog fronta, koja je u nedelju ušla u drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj, ima tvrdokoran stav o imigraciji ali je lično pokušala da delimično ublaži radikalno desničarsku politiku svoje stranke i njene kontroverzne stavove o strancima.

Zalaže se za automatsko izbacivanje nelegalnih imigranata uz smanjivanje broja legalnih migranata na 10.000 godišsnje, zatvaranje "ekstremističkih džamija" i davanje prioriteta Francuzima u dodeli socijalnih stanova.

U jednom trenutku, Nacionalni front se zalagao i za napuštanje evra, a onda je nedavno rekla da bi organizovala referendum o pitanju valute.

Najnovije, navela je da bi pokušala da ponovo ugovori članstvo Francuske u EU, a ako to propadne, održala bi referendum.

Pobornik je penzionisanja sa 60 godina i garantovanu 35-časovnu radnu nedelju, prenosi Bi-Bi-Si.

Nalazi se na čelu Nacionalnog fronta od 2011. godine, kada je mesto predsednice preuzela od svog oca Žan Mari Le Pena i u proteklih šest godina uspela je da poboljša rejting stranke što je bilo posebno uočljivo na regionalnim izborima 2015. godine.

Pre nego što je došla na čelo stranke radila je kao advokat.

Marin Le Pen je i član Evropskog parlamenta a zalaže se za pregovore o novoj EU posle čega bi usledio referendum.

Njenu predizbornu kampanju pratio je skandal oko finansiranja njenih savetnika u Evropskom parlamentu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije