NAJMANjE 5.000 restorana širom Italije su u vlasništvu mafije, upozoriava italijanska grupa potrošača Koldireti. Ovo je još jedan dokaz da se problemi ove zemlje sa zloglasnom Koza Nostrom neće rešiti ubrzo.

Organizovane kriminalne grupe u Italiji su iskoristile ekonomsku krizu u zemlji kako bi se infiltrirale u legalnu ekonomiju, navodi se u saopštenju Koldiretija.

Upozorenje prati značajanu akciju protiv mafije tokom vikenda, koja je otkrila veze između popularnih turističkih restorana i organizovanih kriminalnih grupa u Italiji. Policija je zaplenila novac sa bankovnih računa i 24 nekretnine jedne porodice iz Napulja, uključujući i restorane, u vrednosti od 20 miliona evra.

Upotreba restorana kao paravana za nezakonite aktivnosti mafije je uobičajena trik. Dva poznata restorana u Rimu su, 2015. godine, zatvorena zbog povezanosti sa kriminalnim grupama, a utvrđeno je i da banda Ndrangeta iz Kalabrije stoji iza popularne picerije u Njujorku. Međunarodni domet ove grupe je ponovo otkriven u martu 2016. godine, kada je švajcarski policija privela 15 italijanskih državljana zbog članstva u kriminalnim organizacijama.

Neke posetiocime ne zanima ko je vlasnik restorana, ako su hrana i usluga dobre. Međutim, u saopštenju Koldiretija se navodi da mafijaši često ne vode mnogo računa u pogledu zdravstvene zaštite i sigurnosti, dovodeći potrošače i životnu sredinu u rizik.

Procenjuje se da je italijanskom podzemlju kriminal u poljoprivredi, tzv. agromafiji, doneo zaradu od neverovatnih 21,8 milijardi evra tokom 2016. godine, što je 30 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Mafijaške grupe se infiltriraju u sve vrste prehrambene industrije, barova, restorana, pa čak i u proizvodnju hrane.

- Poljoprivreda je postala jedna od prioritetnih investicionih područja za podzemlje. Za njih je to strateški potez u vreme krize, jer im omogućava da se infiltriraju u civilno društvo i svakodnevni život ljudi – objašnjava se u saopštenju Koldiretija koje prenosi Sputnik.

Za razliku od ranije, industrija zabave nije jedini legalni komercijalni sektor koji služi kao paravan za nezakonite aktivnosti organizovanih kriminalnih grupa. Za te krugove su takođe zanimljivi poslovi sa nekretninama i obnovljivim izvorima energije.

Italija se decenijama bori da se oslobodi loše slike koja je prati zbog organizovanog kriminala. Zanimljivo je da su neki predstavnici vlasti videli i nešto pozitivno u dugoj borbi ove zemlje protiv mafije, tvrdeći da zbog toga Italija ima prednost u borbi protiv terorističkih grupa.