PRODAVCA Stojana Stolija Jankovića (53) iz Kentiš tauna, područja u severozapadnom Londonu, koga tamošnje vlasti hoće da deportuju, brane hiljade Engleza, prenose "Gardijan" i "Kamden nju džurnal".

Kako se navodi u čuvenom britanskom listu, 9.000 ljudi je do sada potpisalo peticiju da Stojan ostane u Londonu. On je u glavni grad Engleske stigao iz Jugoslavije 1991. godine i bio je u evidenciji imigracionog centra. Međutim, kada je poslednji put otišao na redovno javljanje u ovaj centar, uhapšen je bez obrazloženja.

Njegov poslodavac Džon Grejson je bio šokiran postupkom vlasti, rekavši da umesto da daju Stojanu da se potpiše kao i obično, oni su ga pritvorili bez objašnjenja. Grejson je naglasio i da je Stojana zaposlio u skladu sa zakonom i da je dobio broj nacionalnog osiguranja. On je kazao da će pokušati da odloži deportaciju za 15 dana kako bi uložio pravni prigovor.

- Ovo je strašan šok. Stojan je popularan i voljen član zajednice u Kentiš taunu. To što mu se desilo je razbesnelo mnogo ljudi, jer ispada da tako nešto može da se dogodi iznenada svakome - izjavio je Jankovićev šef, napominjući da mu nije jasno ni kako bi deportovali Stojana. - To područje je sada Srbija, ali on nikada nije bio državljanin Srbije i nema srpski pasoš. Ne znamo da li ima pravo da živi tamo.

Janković je takođe neprijatno iznenađen onim što mu se dogodilo.

- Uznemiren sam zbog oduzimanja prava da živim slobodno. Prilagodio sam se ovom načinu života. Ne znam šta više mogu da uradim. Ovo je moj kraj, moja kultura - rekao je Janković za "Kamden nju džurnal".

Ministarstvo unutrašnjih poslova Engleske saopštilo je da nema praksu da komentariše pojedinačne slučajeve.

RADIO U PRODAVNICI HRANE

STOJAN je bio zaposlen u prodavnici Earth natural foods poslednjih 15 godina. Napominje se i da je redovno plaćao dažbine, socijalno osiguranje i porez. Međutim, kada je poslednji put otišao na redovno javljanje u imigracioni centar uhapšen je.