ENGLEZI NE DAJU SRBINA: Stanovnici Londona štite Stojana od deportacije

E. V. N.

04. 04. 2017. u 14:32

Stanovnici Londona štite prodavca sa Balkana od deportacije. Peticiju da Stojan Janković ostane potpisalo 9.000 ljudi

ЕНГЛЕЗИ НЕ ДАЈУ СРБИНА: Становници Лондона штите Стојана од депортације

U prodavnici gde Stojan radi šokirani postupkom vlasti Foto: The Guardian.com

PRODAVCA Stojana Stolija Jankovića (53) iz Kentiš tauna, područja u severozapadnom Londonu, koga tamošnje vlasti hoće da deportuju, brane hiljade Engleza, prenose "Gardijan" i "Kamden nju džurnal".

Kako se navodi u čuvenom britanskom listu, 9.000 ljudi je do sada potpisalo peticiju da Stojan ostane u Londonu. On je u glavni grad Engleske stigao iz Jugoslavije 1991. godine i bio je u evidenciji imigracionog centra. Međutim, kada je poslednji put otišao na redovno javljanje u ovaj centar, uhapšen je bez obrazloženja.

NJegov poslodavac DŽon Grejson je bio šokiran postupkom vlasti, rekavši da umesto da daju Stojanu da se potpiše kao i obično, oni su ga pritvorili bez objašnjenja. Grejson je naglasio i da je Stojana zaposlio u skladu sa zakonom i da je dobio broj nacionalnog osiguranja. On je kazao da će pokušati da odloži deportaciju za 15 dana kako bi uložio pravni prigovor.

- Ovo je strašan šok. Stojan je popularan i voljen član zajednice u Kentiš taunu. To što mu se desilo je razbesnelo mnogo ljudi, jer ispada da tako nešto može da se dogodi iznenada svakome - izjavio je Jankovićev šef, napominjući da mu nije jasno ni kako bi deportovali Stojana. - To područje je sada Srbija, ali on nikada nije bio državljanin Srbije i nema srpski pasoš. Ne znamo da li ima pravo da živi tamo.

Janković je takođe neprijatno iznenađen onim što mu se dogodilo.

- Uznemiren sam zbog oduzimanja prava da živim slobodno. Prilagodio sam se ovom načinu života. Ne znam šta više mogu da uradim. Ovo je moj kraj, moja kultura - rekao je Janković za "Kamden nju džurnal".

Ministarstvo unutrašnjih poslova Engleske saopštilo je da nema praksu da komentariše pojedinačne slučajeve.

RADIO U PRODAVNICI HRANE

STOJAN je bio zaposlen u prodavnici Earth natural foods poslednjih 15 godina. Napominje se i da je redovno plaćao dažbine, socijalno osiguranje i porez. Međutim, kada je poslednji put otišao na redovno javljanje u imigracioni centar uhapšen je.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

?

04.04.2017. 14:55

To područje je sada Srbija, ali on nikada nije bio državljanin Srbije i nema srpski pasoš. Ne znamo da li ima pravo da živi tamo.!???

Стефан

04.04.2017. 18:14

,,Мој крај, моја култура!?'' браво баки ево имаш подршку од мене да се никад не вратиш овде више.

markoo

04.04.2017. 18:20

"zaposlen u prodavnici Earth natural foods poslednjih 15 godina. Napominje se i da je redovno plaćao dažbine, socijalno osiguranje i porez. Međutim, kada je poslednji put otišao na redovno javljanje u imigracioni centar uhapšen je" Kakvo redovno javljanje ??? Ako je dosao 1991 dobio je drzavljanstvo tada za 4-5godina, sada je malo teze. Pa morao je do sada da je Britanac ida ima pasos !!! Fali u ovoj prici "malo" detalja ...

Nele

04.04.2017. 19:42

@markoo - Tako je.Ili posle par godina dobijas stalni boravak ispunjavajuci uslove ili si bio ilegalno sve te godine ne javljajuci se na pozive imigracionih sluzbi.Naravno da greske mogu da se dese ali..Znam coveka koji je u Holandiji proveo 20 godina a da je bio na crno iako je mogao sve lako da sredi posle 5 godina.